24.06.2003. - Zagreb

Govor predsjednika RH Stjepana Mesića u povodu Dana državnosti

 

Gospođe i gospodo,

poštovani predstavnici Hrvatskog Sabora,

Vlade Republike Hrvatske i sudbene vlasti,

cijenjeni predstavnici gospodarskog i javnog života,

uvaženi članovi diplomatskog zbora,

predstavnici vjerskih zajednica,

Sa zadovoljstvom vas sve pozdravljam na ovom okupljanju u povodu proslave velikog praznika – Dana državnosti.

Obilježavamo ga u godini u kojoj je Hrvatska nastavila s intenzivnim gospodarskim razvitkom. Ja znam da se svi pozitivni efekti takvog razvoja još uvijek posvuda ne osjećaju, ali činjenica je da naše gospodarstvo raste po stopi, koja je trenutno najveća u Europi.

Ove smo godine napravili i krupan korak naprijed na našem nezaustavljivom putu prema ujedinjenoj Evropi. Podnijeli smo i službenu kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji i drago mi je što mogu konstatirati da su prve reakcije na to više nego pozitivne, i to kako iz redova Unije, tako i iz našeg susjedstva.

U našem optimizmu učvršćuju nas i rezultati upravo održanog summita europskih zemalja u Solunu. Posebno je značajno da je na njemu reafirmiran individualni pristup Uniji. Naravno, da je navedeno i sve što se očekuje od zemalja potencijalnih kandidata, odnosno od onih kojima je već priznat status kandidata. No, mi s time nemamo problema. Znamo, što nam je činiti i radimo to – u prvom redu zbog nas samih.

Republika Hrvatska bila je i protekle godine vrlo aktivna u jačanju suradnje sa svojim susjedima i takvu politiku nastavit ćemo i dalje.

Naša je politika da popravljamo i normaliziramo odnose, kako bismo stvorili klimu povoljnu za rješavanje problema i otvorenih pitanja. Mi ne uvjetujemo normalizaciju rješavanjem tih pitanja i mislim da je to jedini pravi i konstruktivan pristup. Dapače, takav pristup već nosi i vidljive rezultate.

Načela Povelje Ujedinjenih naroda i europski standardi bili su i ostaju čvrsti temelji naše međunarodne aktivnosti, kako one koja se odvija u okvirima Evrope, tako i one globalne.

Hrvatsko gospodarstvo već treću godinu za redom ide putem oporavka. To je nesumnjivo rezultat politike i napora hrvatske Vlade. Velika su sredstva uložena u izgradnju prometne infrastrukture. Ovih dana biti će puštene u promet značajne dionice auto-ceste prema Rijeci i Splitu. Sve to daje nam za pravo da s optimizmom gledamo na budući gospodarski razvitak.

Hrvatska se nalazi pred nekim ključnim odlukama od strateškog karaktera za buduću sliku našeg gospodarstva. To se posebno odnosi na stvaranje uvjeta za daljnje intenziviranje ulaganja, privlačenje inozemnih investitora i ubrzanje razvoja. U planiranju gospodarske politike moramo naći pravu ravnotežu između kratkoročnih i razvojnih ciljeva.

Nastavljen je proces jačanja demokratskih institucija, pravne države i vladavine prava u političkim odnosima unutar zemlje.

Uza sve poteškoće, možemo reći da smo tijekom proteklih godina učinili značajan korak u demokratizaciji političkog života u Republici Hrvatskoj i u jačanju demokracije. To ne znači da se naše društvo oslobodilo problema i poteškoća, ali u osnovi nalazimo se na dobrom putu.

Moramo osigurati daljnji i dugoročno stabilan gospodarski razvitak, nastaviti posao na reformi pravosuđa i ostalih državnih institucija. Sve je to u funkciji našeg napredovanja prema ujedinjenoj Evropi, ali i daljeg jačanja našeg položaja u svijetu.

Možemo s pouzdanjem gledati u razdoblje koje je pred nama.

Hrvatskoj treba Europa, treba nam i novi razvojni ciklus, a to možemo ostvariti samo ujedinjeni oko ideja demokracije, vladavine prava i ljudskih sloboda. To je interes svih snaga na političkoj sceni i svih građana Republike Hrvatske.

Onima koji su temeljem demokratskih izbora preuzeli odgovornost za razvoj naše države želim puno uspjeha u obavljanju njihovih odgovornih dužnosti. Svima vama i svim građanima Republike Hrvatske čestitam Dan državnosti!

Hvala!