24.06.2004. - Zagreb

Govor predsjednika Mesića na prijemu u povodu Dana državnosti

Poštovane gospođe i gospodo,
dužnosnici zakonodavne, izvršne i sudske vlasti Republike Hrvatske, vjerski velikodostojnici,
predstavnici diplomatskog zbora,
cijenjeni gosti i uzvanici,

Pozdravljam sve goste i uzvanike i svima vama, a osobito građanima Republike Hrvatske, čestitam Dan državnosti.

Republika Hrvatska je tijekom proteklih nekoliko godina učinila vidne korake u razvitku demokracije, poboljšanju svog međunarodnog političkog položaja kao i u gospodarskom rastu i razvitku. Hrvatska je danas stabilna demokratska zemlja, sa sve izraženijim slobodama i sve boljim razvojnim perspektivama.
Republika Hrvatska potvrdila je demokratske vrijednosti našeg političkog ustroja. U protekloj godini nastavljen je razvitak demokracije i demokratskih političkih odnosa.
Nastavljen je i proces jačanja demokratskih institucija u političkim odnosima unutar zemlje. Održani su izbori za novi sastav Hrvatskog sabora i oni su primjerno provedeni u skladu s Ustavom, zakonom i najboljim europskim demokratskim tradicijama. Osnutak nove hrvatske Vlade i prijenos vlasti također je obavljen u skladu s demokratskim načelima.
Sve je to potvrdilo položaj Republike Hrvatske kao zrele demokratske zemlje i još više pridonijelo poboljšanju vanjskopolitičkog položaja naše zemlje.
Nova hrvatska Vlada nastavila je strategiju prethodne u pogledu brzog približavanja Europskoj uniji i još više intenzivirala proeuropsku orijentaciju i politiku. Tako je na pitanju ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju i NATO – savez ostvaren toliko poželjan nacionalni konsenzus svih političkih snaga u zemlji.
Sa zadovoljstvom ističem ovu činjenicu i s još većim zadovoljstvom naglašavam kako to nije ostalo bez uspjeha. Republika Hrvatska je u travnju dobila pozitivno mišljenje Europske komisije o zahtjevu za članstvo u Europskoj uniji. Nedavno je Hrvatska postigla status kandidata za članstvo u Europskoj uniji. Početak pregovora određen je za početak iduće godine. Time su ostvarena politička nastojanja iz proteklih godina.
Status kandidata za članstvo u Europskoj uniji najbolja je moguća čestitka Republici Hrvatskoj za Dan državnosti, koji svečano obilježavamo.
Svjesni smo da pregovori za punopravno članstvo neće biti lagani ni jednostavni. Ni reforme, koje ćemo morati ubrzano provoditi, kako bismo ostvarili pretpostavke za punopravno članstvo u Europskoj uniji, neće biti jednostavne. Kroz te reforme morat ćemo ostvariti kriterije u gospodarstvu, javnoj upravi i ostalim službama državne infrastrukture koji se od nas očekuju.
Moramo unaprijediti učinkovitost gospodarstva i javnih službi. Morat ćemo usvojiti europske kriterije i standarde i to neće biti jednostavno. Europski standardi i kriteriji nam trebaju zbog nas samih, a ne samo radi Europe. Europski standardi i kriteriji trebaju nam zbog naših razvojnih potreba, zbog perspektive i interesa građana Republike Hrvatske. Europa je naša sudbina i naša budućnost.
Postizanjem statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji, Hrvatska neće promijeniti svoje razvojne ciljeve niti smjer razvitka. Uvjereni smo da će se promijeniti brzina kojom će se reforme provoditi, a sam razvitak će se ubrzati. Ovom odlukom Hrvatska i svi njeni građani dobivaju perspektivu razvoja. Sada je samo na nama kako ćemo to iskoristiti.
Nema zemlje koja je pridruživanjem Europskoj uniji izgubila. Svaka članica koja je ušla u Uniju time je samo dobila i dugoročno osigurala perspektivu razvoja za svoje građane.
Ovom odlukom Hrvatska ne bježi iz regije, nego obratno. Zaključak Europskog vijeća dokazuje da europske vrijednosti mogu zaživjeti i u našoj regiji. Na tome će Hrvatska ustrajati.
Osim povijesne odluke za Hrvatsku, želimo pozdraviti i povijesnu odluku kojom je prihvaćen prvi europski Ustav. I to je dokaz da postoji politička volja svih članica, uključujući i mnoge kompromise.
To je dokaz da ujedinjena Europa nije tek zbroj njezinih članica i nacionalnih interesa, već zajednička vrijednost i dobrobit. To je suština europskog procesa i europskog načina odlučivanja. Odluke se donose putem dogovorenih mehanizama i standarda na demokratski način. Republika Hrvatska je zrelošću svoje demokracije pokazala i dokazala da je zrela za takav mehanizam odlučivanja.
Sva ova postignuća ne bi imala pravu vrijednost, ukoliko se slaveći Dan državnosti, ne bismo prisjetili svih napora i žrtava koje su u to uložene. Sve žrtve položene u stoljetnoj težnji za nacionalnu slobodu, a napose u Domovinskom ratu, dobivaju svoj puni smisao tek ukoliko Hrvatska postane stabilna, razvijena i prosperitetna europska zemlja.
Zaustavimo se na trenutak, sjetimo se žrtava i u ovoj svečanoj prigodi odajmo im počast. Pamtimo poginule, pamtimo ranjene, tražimo nestale i suosjećamo sa svima koji su stradali i patili za Republiku Hrvatsku. Razvitak i prosperitet Hrvatske, izgradnja ljudskih i nacionalnih sloboda, kao i demokratizacija političkog sustava veliki su ciljevi, za čije su ostvarenje te žrtve položene.
Ovi ciljevi su dobrim dijelom već ostvareni, a na nama je zadaća da brinemo oko njihovog daljnjeg ostvarivanja. Naša zemlja ima siguran i stabilan razvojni put.
To ne znači da smo bez poteškoća, imamo problema, naš razvitak još uvijek nije ravnomjerno zahvatio cijeli prostor Republike Hrvatske. Naše gospodarstvo još uvijek ima mnogo razvojnih problema. Proizvodnja i izvoz još uvijek nije na razini razvojnih potreba Hrvatske, još uvijek imamo previše nezaposlenih, životni standard još nije na poželjnoj razini, a neki dijelovi Hrvatske još uvijek zaostaju u razvoju.
Uza sve poteškoće, možemo reći da smo učinili značajan korak u demokratizaciji i u gospodarskom razvitku Republike Hrvatske.
Naše društvo nije se oslobodilo problema i poteškoća, ali u osnovi nalazimo se na dobrom putu.
Moramo osigurati daljnji i stabilan gospodarski razvitak, ubrzati posao na reformi gospodarstva, javnih službi i ostalih državnih institucija, a morat ćemo nastaviti i daljnju afirmaciju svih segmenata civilnog društva u Republici Hrvatskoj.
Zbog toga možemo s pouzdanjem gledati u razdoblje koje je pred nama. Hrvatskoj treba Europa, treba nam članstvo u Europskoj uniji, treba nam i novi razvojni ciklus. To možemo ostvariti samo ujedinjeni oko ideja demokracije, vladavine prava, ljudskih sloboda i tekovina civilnog društva. To je interes svih snaga na političkoj sceni i svih građana Republike Hrvatske.
Još jednom srdačno pozdravljam sve uzvanike i želim vam mnogo uspjeha u obavljanju vaših dužnosti i poslova!
Inozemnim predstavnicima, akreditiranim u našoj zemlji, želim još bolju i plodonosniju suradnju u razvitku naših međusobnih odnosa!
Svim građanima Republike Hrvatske čestitam Dan državnosti!