25.06.2007.

Govor predsjednika Mesića na Trgu bana J. Jelačića prilikom svečanog postrojavanja OSRH

 

Gospođe i gospodo,

dužnosnici državne i lokalne,

zakonodavne, izvršne i sudske vlasti,

Pripadnici Oružanih snaga i Policije,

Drage Zagrepčanke i Zagrepčani

 

Danas kada obilježavamo Dan državnosti, podsjećamo se na 25. lipanj 1991, kada je Hrvatski sabor donio povijesnu Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske. Redovito ističemo činjenicu da je to jedan od najvažnijih datuma u hrvatskoj povijesti. Ove godine taj izniman datum proslavljamo u ozračju 15. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i primitka u Ujedinjene narode.

Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske, Hrvatski sabor je donio kada smo već bili izloženi otvorenoj velikospskoj agresiji.

Deklaracija je bila izraz na referendumu potvrđene volje hrvatskog naroda i ogromne većine hrvatskih građana za uspostavom samostalne Republike Hrvatske. Mnogi od vas ovu Deklaraciju dočekali su na bojišnicama diljem Hrvatske, a mnogi su se tada pripremali za obranu Domovine.

Zbog toga, želim prije svega još jednom iskazati zahvalnost svima koji su sudjelovali u obnovi samostalne hrvatske države, u njezinoj obrani i oslobađanju; svima koji su se zauzimali za uspostavu i promicanje demokracije te na bilo koji način pridonijeli razvoju moderne hrvatske države.

Posebnu zahvalnost iskazujem svima koji su u obranu Hrvatske uložili ono najvrijednije što su imali, svoj život.

U proteklom razdoblju od uspostave samostalnosti, prošli smo težak put uspostave, obrane i razvoja demokracije.  Na tome putu započeli smo i vodimo intenzivne pregovore o članstvu u Europskoj uniji. Djelim mišljenje svih onih koji te pregovore ocjenjuju uspješnim i siguran sam da će nas u željenom roku dovesti do punopravnog članstva.

Drugi naš važan cilj je NATO-savez. Mi ćemo ulaskom u NATO dobiti ono što se slikovito naziva NATO-vim kišobranom, nužnim za našu nacionalnu sigurnost u eri globalnih ugrožavanja.

Ne treba zaboraviti da proces približavanja Hrvatske Europskoj uniji i NATO savezu nije proces koji se tiče samo politike i političara. Upravo obrnuto, to je sveobuhvatan proces koji se tiče svih nas zajedno i svakog od nas posebno.

Zbog toga sa zadovoljstvom ističem činjenicu da je i hrvatska javnost prepoznala i uvažava razloge za pristupanje NATO savezu, te da sada imamo većinsku podršku naših građana i za ulazak u ovaj savez. 

Europska unija i NATO jesu naši vanjskopolitički prioriteti, ali u ostvarivanju tih prioriteta ne iscrpljuje se i ne smije se iscrpljivati naša vanjska politika. U globaliziranom svijetu to jednostavno nije moguće.

U tom interesu Republika Hrvatska nije samo nastavila, nego je i intenzivirala suradnju sa susjedima i svim zemljama u regiji u različitim područjima djelovanja, od gospodarske i kulturne suradnje do suradnje u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Iako intenziviramo proces demokratizacije društva i izgradnje demokratskih institucija, još uvijek smo suočeni s brojnim izazovima. Spomenut ću samo naraslu prijetnju korupcije i organiziranog kriminala.

Zbog toga su i pokrenute brojne reforme, od reforme pravosuđa, državne uprave i obrazovanja do intenziviranja borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala. U odnosu na postignute rezultate naši građani iskazuju različiti stupanj zadovoljstva.

Zbog toga je dobro da smo u izbornoj godini. Izbori su vrijeme polaganja računa, ali i vrijeme kada se otvara nova etapa budućnosti. Naši će građani ponovo imati mogućnost preuzeti odgovornost za vlastitu budućnost. Birajući stranke i njihove programe, građani su ti koji će odrediti glavni smjer našeg budućeg razvoja.

Građani će, kao i uvijek do sada, znati ocijeniti vrijednost prošloga i predvidjeti prioritete budućega razvoja.

Brinući o stabilnosti političkih institucija, pozivam sve političke stranke da se u predizbornoj kampanji nadmeću kvalitetom izbornih programa i da vode računa o općim i državnim interesima.

To će biti najbolji način, ne samo iskazivanja slobodne volje građana, nego još jedna potvrda demokratske zrelosti hrvatskog društva.

Polazeći od životnih interesa naših građana, danas u prvi plan dolaze pitanja gospodarskog razvoja i rješavanja problema nezaposlenosti, s čim je povezan rast standarda i socijalna sigurnost građana.

Zbog toga, Hrvatska i može i mora ostvariti više stope ekonomskog razvoja od onih koje je ostvarila u prethodnim godinama.

Moramo ostvariti takav razvoj koji će potaknuti novo zapošljavanje i izvoz jer su to dva strateška cilja očekivane politike razvoja. Ali pri tome moramo obnoviti i ojačati socijalnu državu, iako u uvjetima neoliberalnog koncepta privređivanja to nije jednostavno.

Samtram da je kroz ekonomske i socijalne, posebice poreznu reformu potrebno osigurati pravedniju raspodjelu nacionalnog bogatstva Hrvatske.

Siromaštvo se više ne smije tolerirati jer ekonomski rast ima i moralnu i humanu dimenziju. Hrvatska i svi njeni njeni građani nemaju pravo na siromaštvo.

Hrvatski građani ne smiju u svojoj državi imati osjećaj da su povrijeđeni i poniženi, da su osiromašeni i pokradeni, da su im uskraćena njihova ustavna, zapravo ljudska prava na rad i socijalnu sigurnost. Država, koja treba služiti svojim građanima, ne može se odreći svoje obveze da ta ustavna prava štiti i promiče.

Zbog toga se zalažem za široko društveno suglasje o potrebi političkih, ekonomskih i socijalnih reformi koje će učvrstiti naš demokratski razvoj.

Na kraju, još jednom sve vas srdačno pozdravljam i čestitam vam Dan državnosti!

Hvala!