25.06.2007. - Vukovar

Govor predsjednika Mesića

 

Poštovani kadeti, dočasnici, časnici,

pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske,

poštovani uzvanici i gosti,

dame i gospodo,

 

Želim odmah na početku svima vama uputiti iskrene čestitke povodom Dana državnosti Republike Hrvatske. Kao što vam je poznato, ove godine obilježavamo petnaestu obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. U tom razdoblju prošli smo vrlo teške trenutke, ali smo doživjeli i one s kojima smo danas vrlo ponosni.

Ovo je grad koji najbolje može svjedočiti o svim patnjama i stradanjima tijekom Domovinskog rata. Grad Vukovar simbol je otpora agresiji. Mi danas, činom promocije polaznika vojnih škola, odajemo počast ovome gradu, svim njegovim i hrvatskim braniteljima.

Domovinski rat nam je danas vrelo iz kojeg crpimo mnoga znanja za obrazovanje polaznika vojnih škola.

Vi ste generacija koja ima tu sreću da su im nastavnici izravni sudionici Domovinskog rata, ili ste i sami bili u postrojbama Hrvatske vojske tijekom rata. Danas vi zajedno, nastavnici i polaznici vojnih škola, ulažete velike napore u obrazovanje kako bi usvojili sva znanja potrebna za izvršavanje vaših zadaća.

Te vaše napore, kao i sve ono što je učinjeno tijekom reformi, svi mi moramo prepoznati i podržati kroz osiguranje onih standarda kakvi vrijede u državama zapadne demokracije. Pri tome mislim na poboljšanje vaših radnih i materijalnih uvjeta, kao i osiguranje svega onog što je potrebno za izgradnju modernih oružanih snaga.

Vi, pripadnici oružanih snaga, vaši roditelji i obitelji, roditelji i obitelji poginulih branitelja, kao i svi branitelji, dobro znate kroz kakvo smo teško razdoblje prolazili. Državu smo stvarali u teškim uvjetima, ali smo uspjeli prevladati mnoge zapreke i danas možemo biti zadovoljni našim uspjesima.

Ipak, osim uspjeha, moramo spomenuti i one stvari koje su usporile naš gospodarski rast, ali i razvoj odgovorne i transparentne državne strukture.

I ovaj put želim ponoviti svoj stav o onima koji su u jeku agresije na Republiku Hrvatsku, dok ste vi na prvim crtama branili državu, sudjelovali u privatizacijskim procesima ili drugim nečasnim radnjama. Preuzimali su tvornice, poduzeća i nekretnine daleko ispod njihove tržišne vrijednosti. Ukidali su radna mjesta, uništavali poduzeća i mnoge obitelji ostale su bez nužnih prihoda.

Događali su se i slučajevi da branitelji, po povratku s bojišta i nakon demobilizacije, više nemaju gdje otići na posao. Ono što su godinama stvarali zajedno sa svojim kolegama, preko noći je prešlo u ruke povlaštenih i podobnih kupaca.

No, to nije sve. Kao što vam je poznato, država je, nakon rata, odlučila stradalnicima Domovinskog rata pomoći kroz uključivanje u kuponsku privatizaciju.

Umjesto da im je pomogla, dopustila je da se raznim malverzacijama, njihovih kupona i dionica dokopaju oni koji s ratom nisu imali nikakve veze. Stradalnici Domovinskog rata i branitelji, možemo to slobodno reći, prevareni su drugi put.

Ali, ni to nije sve. Danas smo svjedoci kako se različite malverzacije nastavljaju, kako se uzimaju velike svote s ciljem pogodovanja kod kupnje državne imovine, ili kod drugih transakcija istom tom imovinom. Mi ne smijemo dopustiti da se na takav način danas upravlja državnom imovinom, odnosno da se u prostoru javne politike događaju stvari koje su nespojive s odgovornim i transparentnim djelovanjem državnih struktura.  

Ali isto tako ne smijemo dopustiti da bilo koja sumnja u malverzacije unazad petnaestak godina ne bude istražena, te kažnjeni krivci. Bez takvog pristupa ne možemo graditi povjerenje građana u državne institucije, ali ni institucije koje bi bile sposobne i spremne djelovati protiv takvih pojava.

Svaki izostanak naše reakcije na sumnje u nečasne poslove, ohrabruje one koji su već nekoliko puta opljačkali sve nas. To im više ne smijemo dopustiti.

Isto tako si ne smijemo dopustiti da građani poduzete akcije u borbi protiv korupcije i pljačke promatraju kao nekakav „sezonski“ posao koji ovisi o nečijoj političkoj volji, već kao stalnu aktivnost tijela zaduženih za te zadaće. U borbi protiv korupcije davno smo iskazali političku volju i ne trebamo je ponavljati za svaki slučaj posebno.

Zašto vam sve ovo govorim? Zato da se svi još jednom podsjetimo da smo stvarali Republiku Hrvatsku kao demokratsku, socijalnu i pravnu državu. Državu koja njeguje vrijednosti slobode, pravednosti i jednakosti. Stvarali smo državu koja treba osigurati dobrobit svojim građanima. Državu koja pregovara za članstvo u Europskoj uniji i koja se nalazi pred pozivnicom za ulazak u NATO savez, čime sebi osiguravamo ulazak u stabilnu i sigurnu okolinu koja dugoročno omogućava ubrzani razvoj Republike Hrvatske.

Želim, zajedno s vama, živjeti i razvijati Republiku Hrvatsku na koju će njezini građani biti ponosni. Ne želim Republiku Hrvatsku u kojoj će pojedinci, zahvaljujući svojim položajima u državnoj strukturi, raditi na štetu države i njezinih građana. Uvijek ću se, zajedno s vama, boriti protiv takvih.

Poštovani kadeti, dočasnici i časnici,

školovanjem ste stekli nova znanja i vještine i danas ste spremni preuzeti vrlo složene zadaće obrane domovine i njezinog teritorijalnog integriteta.

Pored toga se pripremate i za nove zadaće koje se ostvaruju kroz mirovne misije i pomoć u slučajevima prirodnih i drugih katastrofa.

Svi zajedno znamo da se u suvremenom svijetu stvaraju novi odnosi solidarnosti među narodima i državama, te da jačaju nastojanja da se izbjegnu ratovi i nasilje.

Želim da toga budete svjesni u provođenju svojih zadaća i da pridonosite tim naporima.

Poštovane pripadnice i pripadnici Oružanih snaga,

vama kojima je danas dodijeljen čin poručnika Hrvatske vojske,  vama kojima je dodijeljeno zvanje pilota, te svima koji su pohvaljeni i nagrađeni  kao najbolji u svojoj generaciji, upućujem posebne čestitke. 

Svima vama još jednom čestitam na uspješnom završetku školovanja. Neka vas pri obnašanju budućih dužnosti rese odgovornost, profesionalnost, solidarnost i kolegijalnost.

Hvala.