26.05.2004. - Zagreb

Govor predsjednika Mesića na «Četvrtom susretu trgovaca Hrvatske obrtničke komore»

Poštovane gospođe i gospodo!
Zadovoljstvo mi je obratiti vam se u ovoj svečanoj prigodi, koja je okupila hrvatske trgovce članove Hrvatske obrtničke komore.
Danas se ovaj skup održava u kontekstu očekivanja poziva na početak pregovora Hrvatske sa EU za ulazak u punopravno članstvo Unije. Pozitivnim «avisom» od EU dobili smo potvrdu da smo zemlja čiji su demokratski i ekonomski standardi na takvoj razini da možemo započeti takve pregovore.
Ovi procesi imat će odraza i na vašu sudbinu! Zahtjevi globalizacije i europski integracijski procesi predstavljaju dodatni izazov za vašu djelatnost.
Poštovane gospođe i gospodo!
Mi smo i prije formalnog ulaska u EU u znatnoj mjeri liberalizirali svoje gospodarstvo. Takav «val liberalizacije» nije mimoišao niti sektor trgovine, prije svega sektor trgovine u maloprodaji. Tako su na našem tržištu prisutni gotovo svi poznati veliki inozemni trgovački lanci, koji konkurentski djeluju na male domaće trgovce.
Ipak, i u takvim uvjetima, trgovci – obrtnici, članovi Hrvatske obrtničke komore, trenutačno (direktno i indirektno) zapošljavaju oko 80.000 ljudi. Međutim, udio tzv. «male trgovine» u ukupnoj maloprodaji Republike Hrvatske smanjen je sa 70 posto u 1999. godini na 30 posto u 2003. godini. Neke procjene HOK-a predviđaju – ako se ništa ne poduzme – smanjivanje ovog udjela na svega oko 10 posto 2007. godine!?
Osobno mislim da ovakve negativne trendove trebamo zaustaviti, jer trebamo razvijenu domaću trgovinu, koja mora biti u funkciji poticanja domaćih proizvođača, te zapošljavanja i samozapošljavanja. Hrvatska država mora zaštititi «male trgovce», odnosno moramo sačuvati mrežu malih trgovina, «trgovina u susjedstvu», ili, kako ih zovu, «trgovina iza ugla», između ostalog i radi ravnomjerne opskrbe hrvatskih građana. Primjerice, oko 3700 naselja u Hrvatskoj nemaju nikakvu trgovinu! Mislim da se mogu pomiriti zahtjevi ekonomske globalizacije i zaštita ključnih nacionalnih interesa u hrvatskom gospodarstvu.
Ukratko, moramo stvoriti takav stimulativni pravni okvir za državnu potporu «malim trgovcima», ali i obrtnicima općenito, koji će potaknuti njihov razvitak.
U tome, ne trebamo se ustručavati koristiti uspješna rješenja drugih zemalja, primjerice susjedne Slovenije. Uvjeren sam da trgovina – u hrvatskom ili inozemnom vlasništvu - u što većoj mjeri mora biti usmjerena na domače proizvođače, da na hrvatskom tržištu što više prodaje domaće, hrvatske proizvode i tako potiče ekonomski rast.
Isto tako, trgovina bi morala voditi politiku što nižih trgovačkih marži, te bi svoju dobit morala reinvestirati u Hrvatsku, radi unapređivanja poslovanja i poticanja zapošljavanja.
Želim vjerovati da će se novim Zakonom o trgovini – usklađenom sa pravnim standardima EU – razriješiti ključni problemi hrvatskih trgovaca. Osobno ću se zalagati kod hrvatske Vlade i Sabora za takva rješenja, koja će zaštititi vaše interese, ali i interese obrtnika općenito!
Naposljetku, želim vam uspješan rad u nastavku ove konferencije, sa željom da formulirate vaše konkretne prijedloge za revitalizaciju hrvatske trgovine.
Hvala!