29.06.2004. - Istanbul, Turska

Govor predsjednika Mesića na NATO Summitu

 

Poštovani Glavni tajniče,
Uvaženi predsjednici,
predstavnici Saveza i partnerskih država

Govorim iz aspekta zemlje koja još nije članica Saveza. Zemlje koja je aspirant, i čiju budućnost u tom Savezu, ne mjerimo očekivanjima izbornih rezultata, već provedbom dogovorenih i prihvaćenih reformi.
Granice Sjevernoatlantskog saveza dodiruju Hrvatsku, stoga govorim iz uvjerenja da iako Savez nije samo europski, on pridonosi europskom ujedinjavanju. Govorim iz uvjerenja da su vrijednosti toga Saveza jedini način da prostor jugoistočne Europe ne ostane «crnom rupom» Starog kontinenta. U tome vidimo svoju ulogu i interes.
Hrvatska je nedvosmisleno shvatila, prihvatila, ali i provodi te vrijednosti. Proteklo je desetljeće jugoistok Europe bio sinonim pogrešnih politika. Pogrešaka je bilo i u Hrvatskoj i one su ispravljene. Sada smatramo da između «Balkana» i integracijskih procesa ne postoji srednji put. Postoji jedno put ujedinjene Europe na cijelom tom području. Sve su ostalo politike izolacije, nestabilnosti i zaostajanja.
Što na tom putu treba učiniti? Prvo: o promjenama granica ne možemo raspravljati, ali o suradnji preko granica možemo i moramo.
Drugo: standarde manjinske zaštite ne možemo relativizirati ili uvjetovati. Možemo ih jedino poštivati, a manjinama povezivati, a ne dijeliti naše zemlje.
Treće: optuživanja za ratne sukobe ne možemo prebacivati na kolektivitete i time opterećivati buduće generacije. Krivnju moramo individualizirati putem nacionalnih pravosuđa, ili u suradnji s Haškim Tribunalom.
I napokon, četvrto: povratak najvećih stradalnika ratnog razaranja – povratnika i izbjeglica - kao i povrat cjelokupne njihove imovine moramo provesti zbog civilizacijske i demokratske slike naših država.
Ponovit ću: Hrvatska je shvatila i prihvatila ta načela i nastavit će ih provoditi.
Želimo da ta načela, bez izuzetaka, budu prihvaćena u cijeloj jugoistočnoj Europi. Hrvatska iz te regije neće i ne može pobjeći. Stoga želimo takvom politikom biti oslonac našim zapadnim partnerima, ali i mjesto suradnje s našim istočnim susjedima.
Hrvatska je iskusila učinkovitost i političku odlučnost Saveza u svom neposrednom susjedstvu. Hrvatska je bila zemlja primateljica mirovnih i vojnih misija pod okriljem Ujedinjenih naroda. Bez obzira na sve kritike međunarodnih mehanizama, kompatibilnost Saveza i UN sustava vidimo ključnim za međunarodni poredak.
Spremni smo i zainteresirani za sudjelovanje u sustavu kolektivne i kooperativne sigurnosti. Također u interesu globalnog poretka i na načelima multilateralizma.
Želimo takav efikasan Savez i njegovu ulogu u Europi i Svijetu vidjeti i u budućnosti. U tome vidimo njegov potencijal. Pozdravljamo stare i nove članice.
Vjerujemo da će Savezu uskoro priključit i neke danas partnerske države. Hvala!