29.09.2009.

Govor predsjednika Mesića na svečanosti obilježavanja Dana državnosti NR Kine

 

Gospodine ambasadore,
gospođe i gospodo,
cijenjeni uzvanici,

Osobito mi je zadovoljstvo što mogu biti prisutan na obilježavanju 60-te obljetnice postojanja Narodne Republike Kine i rado sam se odazvao molbi domaćina da kažem nekoliko prigodnih riječi. Šest desetljeća u životu jedne države, a osobito jednoga naroda s tako dugom i bogatom poviješću, kao što je kineski, tek je mali odsječak – u povijesnim razmjerima gledano – djelić jedne sekunde.
A ipak, ovih šezdeset godina moderne kineske države itekako zaslužuje da ih se obilježi. Jer, u tome je razdoblju Narodna Republike Kina, nakon pobjede revolucije, ostvarila napredak kao malo koja zemlja u svijetu.
Bilo je u tih šezdeset godina i teških trenutaka, bilo je lutanja, ali – a to je ono bitno – Kina je uvijek znala i uspjela naći izlaz, vratiti se na put kojim je upravo nezadrživo išla prema naprijed.
Pri tome nije se odricala ničega što je bitno njezino, ali je prihvaćala sve što joj je moglo pomoći da se dalje razvija. Danas je Narodna Republika Kina nesporno jedna od vodećih zemalja svijeta, država koja bilježi rast gotovo bez premca i koja se uspijeva othrvati ne malim problemima što pritišću međunarodnu zajednicu.
I ta je Narodna Republika Kina naš prijatelj – to je nešto što moram i želim ovom prigodom posebno naglasiti. Hrvatsko-kineski odnosi su vrlo dobri, mada – ako se mene pita – nismo iskoristili sve mogućnosti što objektivno postoje da bismo pospješili njihov razvoj.
Nadam se i vjerujem da će ovogodišnji posjet Republici Hrvatskoj predsjednika Narodne Republike Kine pomoći u daljem razvoju naših bilateralnih odnosa i svakako bih htio dodati da smo bili osobito počašćeni što je kineski predsjednik odabrao upravo Hrvatsku kao jednu od samo tri evropske zemlje što ih je posjetio u godini velikoga jubileja.
Kina je prevalila velik put u kratkome razdoblju. Kineskome narodu i vodstvu čestitam 60-tu obljetnicu osnivanja Narodne Republike Kine i želim im mnogo uspjeha u budućnosti koja je – usput da kažem – na mnogim područjima upravo u Kini već počela.
Hvala!