30.01.2004. - Zagreb

Govor predsjednika Mesića na savjetovanju "Hrvatska-kako dalje: zadanosti i mogućnosti" u organizaciji Centra za demokraciju i pravo "Miko Tripalo"

 

Poštovane gospođe i gospodo,
sudionici savjetovanja,
cijenjeni gosti,

Zadovoljstvo mi je pozdraviti vas na savjetovanju «Hrvatska – kako dalje: zadanosti i mogućnosti» u organizaciji Centra za demokraciju i pravo, koji s pravom nosi ime našeg velikog promicatelja demokracije Mike Tripala.

Kada promišljam o ovoj temi otvara mi se pitanje: «Kakvu mi Hrvatsku u perspektivi želimo»? Drugi neodvojivi dio ovog pitanja je i pitanje što će Hrvatska biti u budućnosti i kako će se uklapati u buduću proširenu Europsku uniju.

Odgovor na oba navedena pitanja nalaže temeljitu analizu proteklog razdoblja, sadašnjosti, razvojnih pravaca, kao i poželjnih ciljeva razvitka Hrvatske. 

Danas Republika Hrvatska još uvijek prolazi kroz teškoće razdoblja tranzicije, iako je glavne probleme ipak već prebrodila. Mi smo u proteklih dvanaest godina samostalnosti stabilizirali osnove državne strukture, najvećim dijelom prebrodili materijalne posljedice rata, kao i učvrstili temeljne tekovine demokracije u Hrvatskoj.

Naš je osnovni interes postati dijelom demokratskog svijeta koristeći sve prednosti koje nam može donijeti članstvo u euro-atlantskim integracijama i privesti što brže kraju proces tranzicije.

Republika Hrvatska mora nastaviti putem demokratizacije, gospodarskog razvitka zemlje i izgradnje vladavine prava. Svjesni smo više nego ikada da Hrvatska nije i ne može biti izolirana od glavnih pravaca razvitka suvremene Europe.

Želimo biti sastavni dio ujedinjene Europe – onakav koji pridonosi raznolikosti i dobrobiti cjeline, a koji istodobno može biti ravnopravni dio te iste cjeline.

Da bismo to postigli potrebno je oslanjati se na vlastite gospodarske i ljudske potencijale, a to podrazumijeva i usmjereno razvijanje onih sektora za koje postoje prirodne pretpostavke, kao i prednosti koje posjedujemo. Samo tako ćemo na osnovi vlastite kvalitete biti prepoznatljivi stranim partnerima.

Nebrojeno sam puta to već rekao, a ponavljam i danas: Stabilnost i pravna sigurnost neodvojiv su preduvjet daljnjeg demokratskog razvoja našeg društva. Izgradnja vladavine prava i politička stabilnost predstavljaju temeljne ciljeve i vitalne nacionalne interese Hrvatske.

U proteklim godinama učinjeno je mnogo na učvršćivanju političke stabilnosti, no potrebno je učiniti još mnogo za uspostavljanjem vladavine prava i primjeni načela pravne države. Želimo da svi pred zakonom budu jednaki, te da se ukloni svaka etnička, vjerska ili rasna mržnja i diskriminacija iz javnog života. Tim putem smo već krenuli, no on predstavlja konstantu i još nije dovršen.

Na političkom planu, Hrvatska se, kao i gotovo većina država nalazi pred izazovom suradnje – globalne, europske i regionalne.

Hrvatsku vidim kao dio šire regije – one jugoistočne Europske i Europske unije.

Regionalnom suradnjom legitimirat ćemo se između ostaloga, za članstvo u Europskoj uniji i NATO-u.

Kao uvažena članica euro-atlantskih integracija Republika Hrvatska će moći graditi i svoju poziciju u svijetu. Sve to, naravno, prihvaćajući pravila ponašanja koja vrijede u demokratskom svijetu, ali i ostvarujući svoje interese i potrebe.

Hrvatskoj danas i sutra treba Europa, treba nam i novi razvojni ciklus, a to možemo ostvariti samo ujedinjeni oko ideja demokracije, vladavine prava i ljudskih sloboda.

Želio bih da Hrvatska u budućnosti postane politički stabilna i zrela demokracija, gospodarski razvijena i prosperitetna zemlja sretnih ljudi!

Želim da i ovaj današnji skup bude jedan od koraka na tom putu. Živjeli!