30.03.2005. - Poreč

Govor predsjednika Mesića prigodom obilježavanja Dana statuta Istarske županije

 

Gospođe i gospodo,

županijski vijećnici, članovi Poglavarstva Istarske županije,

cijenjeni gosti i uzvanici,

 

Čestitam vam Dan statuta Istarske županije i želim mnogo uspjeha predstavnicima političkog i javnog života u obnašanju vaših dužnosti.

Sa zadovoljstvom sam se odazvao pozivu gospodina župana Ivana Jakovčića da sudjelujem na svečanoj sjednici Skupštine Istarske županije u progodi obilježavanja 30. ožujka - Dana statuta Istarske županije i proglašenja bivšeg predsjednika Europske komisije gospodina Romana Prodija za prvog počasnog građanina Istarske županije.

 

Istarska županija predstavlja u Republici Hrvatskoj važnu regiju. Značenje ove najzapadnije hrvatske županije, ne leži samo u izvanrednim poljoprivrednim, industrijskim, a posebno turističkim potencijalima i golemom spomeničkom i umjetničkom bogatstvu.

Taj prostor, izmiješanog stanovništva, tradicija i kultura predstavlja zapravo mozaik u malom ujedinjene europske civilizacije. Zato Istarskoj županiji kao dijelu Republike Hrvatske i jest mjesto u velikoj europskoj obitelji, što je i potvrđeno 1994. godine, njezinim primanjem u Skupštinu europskih regija.

Za mene je to put kojima trebaju ići i sve druge županije od pograničnih do unutrašnjih, od primorskih do kontinetalnih – a to je povezivati se i surađivati s regijama ujedinjene Europe. Ne samo u znanosti i kulturi, nego i u obrazovanju, proizvodnji, turizmu. I ne samo u sličnostima, već na razlikama graditi to poštivanje i suradnju.

Istra ima bogatu povijest, ispisanu na raskrižju  putova triju velikih europskih kultura  – slavenske, romanske i germanske. Istra je tijekom čitave svoje povijesti bila mjesto dodira i prožimanja mnogih naroda i njihovih kultura. Takva otvorena Istra dijaloga i tolerancije to može i mora ostati u budućnosti.

Očuvanje tradicijskih vrijednosti, što je zapisano i u Statutu Istarske županije, svjedoči o multikulturalnosti i tolerantnosti ove Županije i njezinih stanovnika, koji su stoljećima dolazili i odlazili ostavljajući za sobom ozračje razumijevanja i prihvaćanja različitosti toliko potrebnih  našoj Domovini i svima u Europi i svijetu.

Drago mi je da i ovom prilikom mogu pozdraviti i podržati jačanje svih oblika europskih vrijednosti i suradnje. I unutar cijele Hrvatske, i kod naših pograničnih regija, ali i između Hrvatske sa svim našim susjedima.

Uvjeren sam da u takvoj politici interes ne mogu i ne smiju imati samo neki pojedinci, odnosno samo neke skupine. Od takve politike korist moraju imati svi građani Hrvatske, ali i svi naši susjedi.

Započeli smo, i brzo ćemo dovršiti povezivanje suvremenim prometnicama ne samo svih većih gradova u Hrvatskoj, već i naše obale sa svim susjedima, odnosno Jadrana sa zapadnom, srednjom i jugoistočnom Europom.

No to su tek naše fizičke veze s Europom, od kojih su jednako tako važne - ako ne i važnije - europske vrijednosti i standardi koje želimo ne samo prihvatiti, nego i provesti.

A to je otvorenost i suradnja preko granica. Povezanost između različitih hrvatskih regija. Prepoznatljivost naših običaja i proizvoda. Takav primjer možemo naći u Istri. Siguran sam da to možemo ostvariti u svim našim županijama.

Pozivam Vas da i dalje razvijamo svoj identitet, otvorenost prema drugima, dijalog sa susjedima, poštujemo nacionalne manjine i njihove običaje, jačamo vladavinu prava pred kojom svi moramo biti jednaki. Osobno sam uvjeren da to nisu samo naše međunarodne obaveze, već hrvatski interes i doprinos ujedinjenoj Europi.

Sve su drugo želje onih koji u izoliranoj Hrvatskoj vide svoje privilegije. A to niti želimo, niti smijemo dopustiti.

Na kraju, drago mi je da danas u Hrvatskoj, sa svim našim susjedima, sa europskim i međunarodnim partnerima, takve poruke šaljemo javno i otvoreno, a ne preko predstavnika i izaslanika.

Drago mi je danas zajedno s našim europskim prijateljima obilježavamo Dan Statuta Istarske županije. Vjerujem da je to najbolji putokaz za Istru i za cijelu Hrvatsku da smo na dobrom putu.

Hvala!