01.12.2009. - Bratislava

Izjava predsjednika Mesića nakon razgovora sa slovačkim predsjednikom Gašparovičem

 

Gospođe i gospodo,

Završili smo razgovor s predsjednikom Gašparovićem i njegovim suradnicima. Zadovoljan sam razgovorom, i to kako njegovim sadržajem, tako i atmosferom u kojoj je vođen. Među našim zemljama nema otvorenih pitanja, dakle nema ničega što bi moglo opterećivati naše odnose.
Ti su odnosi dobri, prijateljski i razvijeni, a – naravno – da smo ispitali i mogućnosti za njihovo dalje proširivanje. I ako me pitate je li takvo proširivanje moguće, moj je odgovor – bez i najmanjeg oklijevanja – da, moguće je! Dakle, na dobrome smo putu i tim putem treba nastaviti.
Ovo je moj posljednji posjet Slovačkoj u funkciji predsjednika Republike, dakle u neku ruku i oproštajni posjet. No, zahvaljujući našim domaćinima, to je ipak i prije svega po karakteru službeni, a po sadržaju radni posjet, potpuno u funkciji daljeg unapređivanja hrvatsko-slovačkih odnosa.
Iskoristili smo priliku da razmijenimo i mišljenja o stanju na jugoistoku Evrope, kao i o aktualnim svjetskim problemima, poput globalne gospodarske krize i klimatskih promjena o kojima će biti riječi na skorome sastanku na vrhu u Kopenhagenu.
Upozorio sam i ovom prilikom, kao što to često činim u posljednje vrijeme, da ni Evropske unija, ni međunarodna zajednica ne smiju dići ruke od jugoistoka Staroga kontinenta. Ponovio sam također kako svijet ne smije nasjesti nikakvim prijevarama sličnima onima kojima je svojedobno Slobodan Milošević kupovao vrijeme dok je širio rat na području bivše Jugoslavije.
Zahvalio sam Slovačkoj na dosljednoj potpori što je daje Republici Hrvatskoj na njezinome evropskom putu. Naš je interes što prije ući u Uniju, a to znači i ispuniti, odnosno usvojiti evropske kriterije i standarde. Moram i ovdje naglasiti – mi te standarde i kriterije usvajamo u prvome redu zbog nas samih. No, ujedinjena Evropa nedvojbeno je naša budućnost i ja sam čvrsto uvjeren da svoje mjesto u njoj moraju naći sve zemlje jugoistoka našega kontinenta.
Siguran sam da će i ovaj moj posljednji službeni posjet Bratislavi dati novi poticaj razvijanju hrvatsko-slovačkih odnosa i vjerujem se da će njihovu važnost prepoznati i moj nasljednik koji će preuzeti funkciju predsjednika Republike Hrvatske polovicom veljače iduće godine.