02.-03.10.2003. - Rudolf Schuster, predsjednik Slovačke Republike

Prilikom uzvratnog službenog posjeta Republici Hrvatskoj slovački predsjednik Rudolf Schuster razgovarao je s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem, predsjednikom Sabora Zlatkom Tomčićem te s premijerom Ivicom Račanom. Slovački se predsjednik susreo i s predstavnicima slovačke manjine u Hrvatskoj, a svoj je posjet završio posjetom Istri.
U cijelosti donosimo izjave koje su predsjednici Mesić i Schuster dali nakon službenih razgovora:
Stjepan Mesić, predsjednik Republike Hrvatske
 
Gospođe i gospodo, pozdravljam predsjednika Slovačke, pozdravljam njegovo izaslanstvo i jasno, vas predstavnike medija.
Imali smo otvorene i prijateljske razgovore, a bilo nam je lakše utoliko što nemamo ni jedno otvoreno pitanje, ali imamo obostranu želju – surađivati na svim poljima.
Mi želimo pojačati našu gospodarsku suradnju i razgovarali smo o mogućnostima takve suradnje. Mi želimo surađivati i multilateralno, posebno u ovom našem regionu, pri čemu smatramo da postoje velike šanse za slovačku i hrvatsku privredu.
Upoznao sam naše slovačke prijatelje s onim što Hrvatska danas poduzima da bi se fizički povezala sa Europom, a to je - završetak auto-cesta.
Izrazio sam i želju da slovačka privreda bude više prisutna u Hrvatskoj, posebno u našim lukama. A, istaknuli smo i sve veće prisustvo slovačkih turista u Hrvatskoj.
Dobili smo u razgovorima obećanje da će Slovačka, koja je nekoliko koraka ispred nas na putu u euroatlantske integracije, podržati hrvatske napore za uključenjem. Ne samo da će podržati, nego će nam i svojim iskustvom pomoći da prebrodimo neke teškoće na koje nailazimo.
Jasno, spomenuli smo i suradnju na vojnom planu, pošto se Hrvatska radi preustroj vojske kako bi bila u skladu sa standardima NATO pakta. Slovačka je na tom planu puno učinila i na tomo području također možemo ostvariti suradnju.           
Spomenuli smo, takotakođer i borbu protiv terorizma i naše uključivanje u tu borbu, a ja sam slovačkog predsjednika upoznao s našom vizijom suradnje na vojnom planu. Mi ćemo uvijek sudjelovati u akcijama «pod kišobranom» Ujedinjenih nacija.
Dakle, poslije ove posjete, očekujem veću suradnju naših privrednih subjekata u Slovačkoj, a slovačkih u Hrvatskoj.
Također, mi imamo i značajan most suradnje, a to je slovačka nacionalna manjina u Hrvatskoj. Slovaci su svjesni svoga porijekla, ali su lojalni građani Republike Hrvatske.
Hvala.
 
Rudolf Schuster, predsjednik Slovačke Republike
 
Štovani gospodine Predsjedniče, štovane dame i gospodo.
Vrlo mi je drago što se ponovno mogu susresti sa gospodinom Predsjednikom, jer naši susreti nisu samo službeni susreti, mi se susrećemo vrlo često. Naša je prednost što možemo razgovarati vrlo otvoreno, prijateljski i konkretno.
U punoj mjeri podržavam ono što je gospodin predsjednik Mesić rekao. I kao što je gospodin Predsjednik rekao, mi želimo razvijati konkretnu gospodarsku suradnju između ozbiljnih gospodarskih partnera u jednoj i drugoj zemlji, a nije riječ samo o turizmu.
Za naše (slovačke) novinare samo bih htio podsjetiti na jednu stvar, a to je način na koji se grade auto-ceste kod nas i način na koji se one grade u Hrvatskoj. Prije su i oni gradili kao što mi gradimo danas, nekoliko kilometara godišnje od državnog proračuna, no sada oni grade oko 140 kilometara auto-cesta godišnje. Treba reći da je taj teren težak, a kako znate mi imamo problema s financiranjem. Oni su uzeli kredit na 20 godina pri čemu prvih pet godina imaju poček, a tek poslije će ga otplaćivati, tako da će se ta auto-cesta na kraju isplatiti sama, a ne kao što je to slučaj kod nas malo po malo. U tome bi nam kao primjer trebala poslužiti Hrvatska.
Dogovorili smo dalje da ćemo poslati naše stručnjake što se tiče euroatlantskih integracija da bi mogli pomoći u odnosu na korake koje smo mi prije poduzimali.
Izrazio sam mišljenje da bi Hrvatska mogla sustići druge zemlje, jer je i Slovačka prije isto tako zaostajala, pa bi Hrvatska mogla u 2007. godini ući u Europsku uniju zajedno sa Bugarskom i Rumunjskom.
Čestitao sam mom kolegi ulazak u CEFTU 01. ožujka ove godine, što će također sigurno biti doprinos za daljnji razvoj naše ekonomske suradnje. Naša međusobna trgovinska razmjena se povećala. U zadnjoj godini ona je iznosila 110,5 milijuna dolara. Saldo je bio bolji na slovačkoj strani 90,5 milijuna dolara, ali smatram da je to za obje zemlje premalo.
Dalje smo govorili o suradnji između Višegradske četvorke i Hrvatske. Toliko da dopunim ono što je rekao moj kolega gospodin predsjednik Mesić. Hvala.
 
Pitanje (novinar Slovačke novinske agencije) :
Gospodine predsjedniče Mesić, u čemu bi Slovačka po vašem mišljenju mogla biti korisna tijekom priprema Hrvatske za ulazak u Europsku uniju. Vi ste već o tome govorili, ali ipak konkretno? Hvala.
 
Stjepan Mesić , predsjednik RH:
Da bi se ostvarili europski standardi potrebno je riješiti određena suštinska pitanja. To znači pitanja na području organizacije privrede, funkcioniranja državnih mehanizama, u zaštiti građanskih prava, ljudskih prava, u slobodi medija, u preustroju vojske, policije.
Međutim, postoje i neka pitanja koja na očigled nisu tako velika, ali i ona se moraju riješiti. Upravo u metodologiji rješavanja tih pitanja i postavljanju prioriteta prijateljska Slovačka može pomoći.
Jasno, mi imamo neka pitanja koja Slovačka nije imala, povratak izbjeglica, povratak imovine, suradnja s Haaškim tribunalom. Ali u onome u čemu je Slovačka vrlo brzo uspjela stvoriti priključak na Europu u to nam sigurno slovački stručnjaci i političari mogu pomoći. Jer kao što znate, na početku euro-približavanja, Slovačka je bila u velikom zaostatku.
Međutim, upravo zahvaljujući i Predsjedniku i novoj Vladi, Slovačka je uspjela nadoknaditi izgubljeno i sada je u ravnini s onima koji su prije bili daleko ispred Slovačke. U tom ubrzanju nam Slovačka može pomoći. Hvala.
 
Pitanje (novinarka Slovačke televizije):
Moje je prvo pitanje za Slovačkog predsjednika gospodina Schustera. Govorili ste o izgradnji auto-cesta. Postoje li neke naznake da bi i Hrvatska mogla svoja iskustva u izgradnji auto-cesta podijeliti sa Slovačkom? Drugo pitanje je za predsjednika Mesića, a tiče se suradnje s Haškim sudom i slučaja Gotovina?
 
Rudolf Schuster, predsjednik Slovačke Republike:
 
Pa, upravo ono što sam rekao i ranije, kredit na rok od 20 godina s 5 godina počeka znači jako veliku motivaciju i to znači da će se jako brzo auto-cesta izgraditi. Isto tako dogovorili smo da bi bilo potrebno poslati skupinu stručnjaka koja bi onda istražila sve mogućnosti. Mislim da je takvo nešto najpovoljnije, kad uzmemo u obzir da Hrvatska ima manje stanovnika od Slovačke, a po površini je veća logično je da bismo iz toga trebali izvući nekakvu pouku, a ne svađati se kao što je to do sada kod nas slučaj.
 
Stjepan Mesić, predsjednik RH:
Što se tiče suradnje sa Haaškim tribunalom ona je po mome mišljenju dobra. Hrvatska ima Zakon o suradnji s Haaškim tribunalom i svi naši građani dužni su se odazvati njegovom pozivu kao optuženi, osumnjičeni ili kao svjedoci. Imali smo jedan slučaj koji je pobuđivao pažnju, a to je pitanje generala Bobetka. Međutim, pokazalo se da su tu bili medicinski razlozi. Jer, dok su se vodili razgovori o upućivanju generala Bobetka kao osumnjičenog u Haag, on je umro. To je dokaz da su naši liječnici bili u pravu. Svi pozvani kao svjedoci odazvali su se na poziv Haaškog tribunala.
Optužen je jedan, a to je general Rahim Ademi, on se odazvao i sada se brani sa slobode.
Što se tiče generala Gotovine kojeg posebno apostrofirate ja odgovorno tvrdim da hrvatske vlasti ne znaju gdje se nalazi Gotovina.
Prema onome što je izlazilo u javnosti možemo biti skoro sasvim sigurni da se general Gotovina ne nalazi u Hrvatskoj. Gospođa Carla del Ponte dolazi u Hrvatsku i mi ćemo s njom i o tome razgovarati. Ja mislim da ću se i ja s njom sresti.