03.10.2005.

Izjava predsjednika Republike u povodu 04.10. dana posvećenog održanju životinjskih vrsta i zaštiti životinja

 

Održanje životinjskih vrsta je nerazdvojna komponenta napora za očuvanje okoliša, dok je zaštita životinja usko vezana uz dosegnutu, odnosno željenu razinu civilizacije. Republika Hrvatska ima interesa, a mora pokazati i volju, da dade svoj doprinos globalnim nastojanjima da se očuvaju ugrožene životinjske vrste, kao i da u svojim granicama ostvari razinu zaštite životinja koje žive uz čovjeka, radnih životinja, ali i tzv. kućnih ljubimaca, primjerenu evropskim standardima.

Ubrzani napredak i razvoj u mnogim dijelovima svijeta plaćeni su visokom cijenom. Nerazvijene zemlje tonu u još veće siromaštvo i nerazvijenost, dok nemilosrdno potčinjavanje prirode isključivo interesu kapitala rezultira nestankom s lica Zemlje brojnih životinjskih vrsta. To je gubitak što ga nitko i nikada više ne može nadoknaditi. Stoga valja podržati borbu za očuvanje prirodnog okoliša i učiniti sve što se može, kako bi se spriječilo da se nastavi uništavanje životinjskih vrsta.

S druge strane ne smije se zanemariti ni dobrobit životinja koje žive uz čovjeka. Malo je poznato da su neke zemlje, primjerice Savezna Republika Njemačka, zaštitu životinja uklopile i u ustavne odredbe. Briga za životinje ni na koji način nije u suprotnosti s brigom za ljude. Dapače, ona senzibilizira čovjeka za poštivanje živih bića i života u svim njegovim pojavnim oblicima.

Koristim priliku da odam priznanje svim organizacijama i skupinama entuzijasta koje u Republici Hrvatskoj ulažu velike napore, često bez dovoljno pomoći i razumijevanja šire društvene zajednice, kako bi se očuvala priroda i provela djelotvorna zaštita životinja.