08.01.2010. - Priština

Izjava predsjednika Mesića nakon razgovora s predsjednikom Republike Kosovo

 

Gospođe i gospodo,

Završili smo prijateljske, otvorene i konstruktivne razgovore s predsjednikom Sejdiuom i predstavnicima kosovskih vlasti. Razmotrili smo u prvome redu naše bilateralne odnose, potom stanje u regiji, a dotakli smo se i nekih aktualnih pitanja međunarodnih odnosa.
Moj današnji posjet Kosovu, prvi posjet jednog hrvatskog predsjednika neovisnome Kosovu, četvrta je stepenica u građenju temelja naše buduće suradnje. Najprije smo priznali neovisnost Kosova, zatim smo uspostavili diplomatske odnose, potom smo u Prištinu poslali našega veleposlanika i sada sam u službeni posjet došao i ja, kao najviši predstavnik Republike Hrvatske.
Dakle, temelji su tu, sada na njima treba graditi i u razgovorima smo se složili da je to zadatak kojemu jednako ozbiljno i predano moraju pristupiti obje strane. Moram reći da – što se gospodarstva tiče – ovdje već godinama uspješno radi predstavništvo naše Gospodarske komore, tako da je Komora zapravo utrla put onome što je sada pred nama.
Činjenicu da smo desetljećima bili u zajedničkoj državi s kojom Kosovo nema sretna iskustva, ali u kojoj ipak sve nije bilo baš posve crno, kako bi neki danas htjeli prikazati, tu činjenicu neću posebno ni spominjati. Nesporno je, međutim, da upravo iz vremena Jugoslavije datiraju brojne veze između Hrvatske i Kosova.
Tada su se brojni Kosovari školovali u Hrvatskoj, ne mali broj ih je kod nas izgradio i egzistenciju, uspješno se uklapajući u hrvatsko društvo. Tada smo se počeli i bolje upoznavati i međusobno razumijevati, što je rezultiralo i time da je značajan broj Kosovara sudjelovao u obrani Hrvatske tijekom Domovinskog rata. Tu pomoć ne zaboravljamo.
No, sve je to prošlost, a pred nama je budućnost. Mislim da na mnogim područjima možemo uspješno surađivati, a Hrvatska je svakako spremna pomoći Kosovu svojim znanjem i iskustvom na bilo kojem području, uključujući i put prema Evropskoj uniji koji se danas čini još dalekom budućnošću, ali kojim će samostalno Kosovo – u to sam siguran – jednoga dana poći.
Naglasio sam, kao što stalno naglašavam, da moj službeni posjet Republici Kosovo nije uperen ni protiv koga. Upravo suprotno – on je u funkciji jačanja regionalne stabilnosti i suradnje, mada sam svjestan toga da u ovome trenutku ima nekih koji ne dijele takvo mišljenje. Vrijeme će ih demantirati.
Dotakli smo se i nekih pitanja unutarnjeg razvoja naših zemalja. Naglasio sam potrebu beskompromisnog opredjeljenja za demokraciju i jednako beskompromisne borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala. Posebno mi je drago, što se za vrijeme mojega posjeta potpisuje Sporazum o suradnji Državnih odvjetništava dviju zemalja. U borbi s kriminalom doslovno vrijedi ona poznata uzrečica: zajedno smo jači.
Mada sam na Kosovu samo jedan dan, stići ću otići i u Janjevo, a posjetit ću i pripadnike hrvatskih oružanih snaga koji ovdje djeluju u sklopu međunarodnih snaga i pomažu stabiliziranju zemlje.
Zadovoljan sam što sam posjet Kosovu mogao realizirati još prije kraja mojega mandata. Iskoristio sam priliku da pozovem predsjednika Sejdiua u službeni posjet Republici Hrvatskoj.
Hvala!