08.05.2003. Izjava predsjednika Republike u povodu obilježavanja Dana Europe

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić uputio je, u povodu Dana Europe, poruku građanima Hrvatske u kojoj stoji:
“Deveti dan svibnja obilježavamo kao Dan Europe i dan pobjede nad fašizmom. Prilika je to da ove godine izrazimo veliko zadovoljstvo dosadašnjim napretkom na putu prema ujedinjenoj Europi i da potvrdimo našu čvrstu namjeru da put kojim smo krenuli okrunimo uspjehom – članstvom u Europskoj uniji.
Svjesni smo obveza koje smo preuzeli i zadataka što ih moramo obaviti. U ostvarivanju europskih standarda u ključnim područjima dobro napredujemo.
Prilagođavamo zakonodavstvo onome Europske unije, a po gospodarskim pokazateljima čak smo i uspješniji no što je to Unija od nas u ovoj fazi očekivala. Paradoksalno, najveća su prepreka koju moramo savladati tzv. politički uvjeti koje je, objektivno gledano, najlakše ispuniti, jer za njihovo ispunjavanje ne treba ništa više od političke volje i odlučnosti. No, vjerujem da ćemo se i ovdje pokazati zrelima i doraslima zahtjevima koje pred nas postavlja – ne međunarodna zajednica, nego naša vlastita budućnost.
Ne smijemo, napokon, zaboraviti da je današnja Europa sazdana na temeljima antifašizma. Stoga je krajnje vrijeme da se jednoznačno odredimo prema našoj prošlosti iz vremena Drugog svjetskog rata i da se krajnje odlučno suprotstavimo svim manifestacijama neofašizma i svakom obliku ekstremizma i netolerancije koji je svojstven fašizmu.
Budućnost Hrvatske je ujedinjena Europa, a ujedinjena Europa mora biti sinonim za demokraciju, toleranciju, promicanje i poštivanje ljudskih prava i vladavinu prava. Hrvatska koja će biti sazdana na tim temeljima neće imati nikakvih problema da u Europskoj uniji nađe mjesto koje joj pripada.”