08.05.2007.

Izjava predsjednika Republike u povodu Dana Europe

 

Dan Europe, 9. svibnja, prilika je da se prisjetimo vrijednosti na kojima je sazdana Europa i da potvrdimo našu čvrstu privrženost tim vrijednostima i projektu ujedinjene Europe kojoj težimo i u kojoj ćemo se nedvojbeno uskoro naći. U isto vrijeme to je i prilika da podsjetimo na činjenicu kako je isti datum i Dan pobjede, dan kada se prisjećamo trijumfa nad silama fašizma i nacizma u Drugome svjetskom ratu i kada odajemo dužnu počast kako žrtvama fašizma, tako i svima koji su pali u antifašističkoj borbi.

Danas je, možda više no ikada, potrebno krajnje jasno reći kako ni ujedinjene Europe, ni Dana Europe ne bi bilo, da nije bilo pobjede nad fašizmom i nacizmom. Zato ne smijemo nikada i nikome dopustiti da dovodi u pitanje antifašizam, ili da ga – pod krinkom obračuna s ideologijom što je desetljećima dominirala dijelom Europe i svijeta – kompromitira ili proglašava prevladanim.

Antifašizam je ljudsko, a ne ideološko opredjeljenje, on je u samim temeljima ujedinjene Europe, bez njega nije bila moguća pobjeda demokracije prije više od šest desetljeća, niti je moguć opstanak demokracije danas i sutra.

Republika Hrvatska nepovratno je opredijeljena za demokraciju, vladavinu prava, borbu protiv korupcije, toleranciju i jednakopravnost u odnosima unutar društva i ravnopravnost u međunarodnim odnosima. Mi svoju budućnost vidimo u velikoj europskoj obitelji, u redovima demokratski opredijeljenih zemalja i u globalnome društvu u kojemu nijedna država neće biti objekt, a sve će biti subjekti. Usmjerena prema takvoj budućnosti, ali i svjesna svoje prošlosti, Republika Hrvatska potvrđuje svoju vjeru u budućnost ujedinjene Europe i u volju i sposobnost da, usprkos povremenim problemima, milenijski projekt europske integracije bude dovršen na način da će obuhvatiti sve zemlje Staroga kontinenta.