08.07.2001. - Zagreb

Izjava predsjednika Republike u povodu haških optužnica
Vlada Republike Hrvatske odlučila je jedino što je objektivno i mogla, dapače, odlučila je ono što je morala. Stoga mi se dizanje temperature i stvaranje psihoze gotovo izvanrednog stanja čini neprimjerenim i suvišnim.
Jedna legalna Vlada ne može i ne smije ni razmišljati o tome da ne izvrši preuzete međunarodne obveze. U tom smislu Vlada i nije imala o čemu raspravljati. Jedino što je trebalo to je bilo donijeti odluku o otpočinjanju postupka udovoljavanja zahtjevu Haaškog suda.
Ponovit ću i ovom prilikom jer nekima je očito stalo da se oko toga stvaraju lažne dvojbe. Na suradnju s Međunarodnim sudom u Haagu obvezuju nas vlastite odluke a to je suradnja u isključivoj nadležnosti Vlade Republike Hrvatske. Vlada je, dakle, jedino političko tijelo koje se time smije i mora baviti. To je i razlog zbog kojega nisam prisustvovao izvanrednoj i zatvorenoj sjednici Vlade.
Ono što je razmatrala naprosto nije u mojoj nadležnosti ali opće stanje u zemlji, a osobito položaj Hrvatske u svijetu itekako jest u nadležnosti predsjednika Republike i zato se i obraćam našoj javnosti. Vijest o podizanju optužnica Haaškog suda protiv dva građanina Republike Hrvatske možda je za nekoga doista iznenađenje mada zato nema razloga.
Naime, Haaške optužnice je trebalo očekivati samo činjenica da hrvatska javnost još uvijek ne zna pravu i punu istinu o svemu što se radilo i što se događalo u vrijeme rata može biti uzrokom iznenađenja.
Zna se, naime, da je zločina u vrijeme rata bilo i na hrvatskoj strani. Zna se da su ti zločini počinjeni za vrijeme operacije "Bljesak" i "Oluja", odnosno poslije njih, a prema svemu sudeći i u operaciji Medački džep i to vjerojatno nije sve.
Ja govorim o onome što se zna, o čemu su razne vladine organizacije pa i naši mediji do sada ne jednom izvještavali. Ne bi trebalo biti teško utvrditi tko je u tim operacijama što radio, tj. tko je za što odgovoran.
Naravno, polazeći od ključne pretpostavke da je svatko nevin dok mu se krivnja ne dokaže i osobama protiv kojih su podignute optužnice Republika Hrvatska pomoći će da imaju punu i poštenu obranu a u slučaju da je riječ o pripadnicima Hrvatske vojske, aktivnima ili umirovljenima oslobodit ću ih čuvanja vojne tajne.
S obzirom da će neki u ovoj situaciji koja ni za koga nije smjela biti iznenađenje pokušati loviti u mutnom, smatram svojom dužnošću upozoriti i na slijedeće: Haaški sud osnovali su Ujedinjeni narodi.
Republika Hrvatska obavezala se surađivati s tim sudom.
U Haagu do sada nije bilo ni jednog jedinog osumnjičenika iz redova Hrvatske vojske, niti je bilo koji Hrvat iz Hrvatske bio pred njime optužen. Haaški sud ne sudi pripadnicima pojedinih nacija nego osumnjičenicima. Svaki od njih ima svoje ime i prezime, a zločin nema nacionalnosti.
Činjenica koju nitko ne osporava, naime, da se Hrvatska branila, ne znači da u toj obrani nisu mogli biti počinjeni i ratni zločini. Haaški sud nije nikada dovodio u pitanje karakter Domovinskog rata niti legalnost i legitimnost pojedinih operacija što su u tom ratu poduzimane.
Dakle, Haaški sud nije nikada i ni sa čime pokušao kriminalizirati Domovinski rat a ne čini to ni sada.
S druge strane, činjenica da su u Domovinskom ratu na hrvatskoj strani počinjeni ratni zločini baca sjenku na cijeli rat i na sve njegove sudionike i to tako dugo dok se oni koji su za zločine odgovorni ne imenuju, ne optuže i ne osude, bez obzira na njihove bivše ili sadašnje funkcije.
Samo individualiziranje krivnje može spriječiti uspostavljanje kolektivne odgovornosti.
Hrvatski narod ne smije i neće biti talac onih koji su okrvavili ruke sramoteći hrvatsko ime, bez obzira na to kakve zasluge inače mogli imati.
Pozivam sve organe i institucije države da postupaju krajnje ozbiljno i odgovorno, strogo u skladu sa zakonima i preuzetim međunarodnim obvezama Republike Hrvatske.
Pozivam naše građaneda ne nasjedaju provokacijama s bilo koje strane.
Ne vjerujte onima kojima je stalo samo i jedino do toga da destabiliziraju zemlju, da sačuvaju svoje privilegije, da spriječe da istina dođe na svjetlo dana i da pobjegnu od vlastite odgovornosti za djela, odnosno ne djela koja su činili.
Sačuvajmo mir i dostojanstvo. Budimo ustrajni u građenju demokracije, u promicanju, poštivanju i ostvarivanju ljudskih prava.
Omogućimo kažnjavanje onih koji su odgovorni da bismo sve ostale oslobodili svake sumnje.
Uvedimo Hrvatsku izraslu iz Domovinskog rata nepovratno u krug demokratskih zemalja svijeta.
Ja sam siguran da to možemo i da ćemo to i učiniti.