10.07.2002. - Zagreb - Izjava Predsjednika RH Stjepana Mesića u povodu imenovanja mandatara za sastav Vlade RH

Želim Vas obavijestiti da sam danas donio odluku o imenovanju mandatara za sastavljanje nove vlade.
Kao što znate u protekla dva dana imao sam razgovore s čelnicima svih stranaka, zastupljenih u Saboru. Mada sam uz ostavku gospodina Račana odmah dobio i popis zastupnika koji su mu obećali podršku u sastavljanju novog kabineta, moja je dužnost bila konzultirati predstavnike svih saborskih stranaka.
U razgovorima što sam ih vodio čuo sam različite prijedloge - od toga da sastavljanje nove vlade povjerim dojučerašnjem premijeru, preko onih usmjerenih na stvaranje vlade stručnjaka, pa do onih o raspisivanju prijevremenih izbora. Poslije obavljenih konzultacija, na temelju mojih ustavnih ovlasti, a na osnovi parlamentarne zastupljenosti onih koji su zagovarali takvo rješenje, donio sam odluku da mandat za sastavljanje nove vlade Republike Hrvatske povjerim gospodinu Ivici Račanu.
Na mandataru je sada da sastavi vladu i da s prijedlogom o njenom sastavu i s njenim programom izađe pred Sabor, a na Saboru je da odluči hoće li mu pokloniti povjerenje. Ne želeći ništa prejudicirati, želim izraziti nadu da će program s kojim će mandatar izaći pred Sabor odgovarati trenutku u kojem je Hrvatska i potrebi da se brzo, djelotvorno i energično priđe rješavanju problema s kojima je zemlja suočena.
Nova vlada, bez obzira tko će biti njeni članovi, mora pokazati da ima sposobnost poduzimanja inicijativa, da se neće iscrpljivati u uzaludnim i jalovim raspravama o svojim unutrašnjim problemima i da će biti sposobna tražiti rješenja imajući u vidu samo i jedino interese zemlje i svih njenih građana.
Ovo nije vrijeme za čekanje, niti za kalkuliranje.
Ovo nije vrijeme za promoviranje pojedinačnih i stranačkih interesa. Hrvatska treba akciju koju će povesti vlada, a u kojoj će sudjelovati svi njeni građani.
Znamo da su naši najveći problemi nezaposlenost i pokretanje proizvodnje.
Znamo da je naš najpreči vanjskopolitički cilj uključivanje u euroatlantske integracije.
Svjesni smo okruženja u kojem živimo - regionalnog, evropskog i globalnog.
Svjesni smo i obveza što smo ih preuzeli prema međunarodnoj zajednici i koje moramo ispuniti. Naša je javnost nestrpljiva, i to s pravom.
Naša javnost nije zadovoljna - također s pravom. Prilike za popravni ispit neće biti.
Mandataru želim uspjeh u poslu kojega se prihvatio, a Hrvatskoj želim vladu koja neće iznevjeriti očekivanja njenih građana.
Zagreb, 10. srpnja 2002.