16.02.2006.

Izjava predsjednika Mesića nakon sastanka s predsjednikom EK Barrosom

Moj posljednji susret s predsjednikom Barrosom bio je točno prije godinu dana u Bruxellesu kada je Hrvatska tek očekivala početak pregovora. Današnji je razgovor u Zagrebu u jednoj drugačijoj atmosferi. Početak hrvatskih pristupnih pregovora pozitivno je ocijenjen, a odnosi između Hrvatske i Europske komisije i po intenzitetu i po kvaliteti imaju partnerska obilježja. 
S predsjednikom Barrosom složio sam se da su pregovori u Bruxellesu vidljiviji, ali manji dio posla. Jer reforme moramo provesti u Hrvatskoj i to ne zbog Europske unije, već zbog nas samih, ali trebamo pojačati komunikaciju s našim građanima – jer i oni su partner na našem europskom putu. 
Efikasna država uprava, kvalitetan pravosudan sustav i borba protiv korupcije preduvjet su našeg razvoja, reformi i brzih i kvalitetnih pregovora – ali to je i pravo na povrat svih građana, njihove imovine te manjinska zaštita. Predsjedniku Barrosu ponovio sam da je to hrvatski, a ne tek međunarodni interes. 
Hrvatski je cilj ujedinjena Europa. Ali je i naš interes da sve države jugoistočne Europe prihvate europske standarde. To nisu suprotstavljena polazišta. Hrvatska pregovora individualno s Europskom unijom, i nastavit će napredovat individualnom spremnošću i sposobnošću. Pritom ne bježimo iz regije i želimo biti europska vrata regiji. 
Istaknuo sam da Hrvatska u tom kontekstu gleda na regionalnu suradnju, kao i na naše gospodarske interese. Srednjoeuropska zona slobodne trgovine, pokazala se uspješnim modelom međusobne suradnje i približavanja te regije ujedinjenoj Europi. Niti su sve države istovremeno ušle u CEFTU, niti su sve države te inicijative istovremeno postale članice Europske unije – ali su međusobno intenzivno surađivale i pripremale se za punopravno članstvo. 
Na kraju, želim istaknuti da Europska komisija «traži», ali i «pomaže». Na nama je samima da tu financijsku pomoć - koja je daleko veća od bilateralnih aranžmana s ostalim državama - «možemo» i «znamo» iskoristiti. A to je ipak izravno ulaganje u reforme, a ne potrošnju. U tom pogledu, pozivam da sve hrvatske institucije aktivno prate i surađuju s Europskom komisijom i Bruxellesu i preko njihovog predstavništva u Zagrebu – jer vrata su nam otvorena.

Predsjednik Mesić nazočio je i govoru kojeg je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso održao pred zastupnicima Hrvatskog sabora u kojem je naglasio kako je "zajednički cilj Zagreba i Bruxellesa punopravno je članstvo Hrvatske u Europskoj uniji, a kako će stvari odsad napredovati u vašim je rukama".