17.07.2006.

Izjava predsjednika Republike u povodu stanja na Bliskom istoku

 

Izražavam duboku zabrinutost najnovijim sukobima na Bliskom istoku koji posljednjih dana opasno eskaliraju, približavajući se otvorenom ratu s nesagledivim posljedicama – za regiju, ali i za mir i stabilnost u svijetu. Republika Hrvatska dosljedno se zauzima za rješavanje svih otvorenih pitanja pregovorima i na miran način, a trajno rješenje dugogodišnje krize na Bliskom istoku vidi, kao što sam svojedobno naglasio i u govoru pred izraelskim parlamentom, Knessetom, kroz ostvarivanje prava Izraela na život u miru i sigurnosti, kao i prava Palestinaca na vlastitu državu.

Nijedno od tih prava, kao ni borba za njihovo ostvarivanje, ne može opravdati upotrebu sile, bilo da je riječ o neselektivnim terorističkim napadima na civilne ciljeve, bilo o neprimjerenim oružanim odgovorima na takve napade koji se pretvaraju u neobjavljeni rat protiv države s čijeg se područja oni lansiraju.

Kao predsjednik Republike Hrvatske u potpunosti podržavam izjavu što su je u vezi sa sukobima na Bliskome istoku objavili najviši predstavnici država članica tzv. skupine G-8 na svojemu sastanku u Petrogradu.

Smatram nužnim u najkraćem mogućem roku ostvariti tri cilja: prvo, potpuni prekid vatre, drugo, otvaranje pregovora sa ciljem da se u budućnosti izbjegne svaka mogućnost obnavljanja sličnih sukoba i, treće, utvrđivanje tko stoji iza akcija što su bile uvod u najnoviju eskalaciju, odnosno tko je isporukama oružja takvu eskalaciju omogućio, te poduzimanje mjera kojima bi spriječilo da se treće strane, bilo države, bilo protagonisti globalnoga terorizma, u budućnosti na bilo koji način miješaju u bliskoistočnu krizu, odnosno u odnose na tome području.