25.06.2001. Zagreb, Hrvatska - 10. obljetnica proglašenja hrvatske neovisnosti

Izjava predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića
Hrvatska je proglasila svoju samostalnost na temelju Ustava iz 1974. godine na što je imala potpuno pravo, međutim na zahtjev Međunarodne zajednice prolongirali smo implementaciju te odluke za naredna tri mjeseca.
Sve bi to bilo dobro da je prošlo bez rata i bez iskušenja kojima je Hrvatska bila izvrgnuta. Pred građanima ove zemlje bila su velika iskušenja, međutim sve je završilo našom pobjedom.
Hrvatska je danas europska, mediteranska i srednjeeuropska zemlja. Točno je da imamo i određenih problema s našim susjedima, ali ih rješavamo i želimo ih što prije rješiti.
Imamo mogućnosti aktiviranja svih svojih potencijala ali moramo imati i konsenzus. Konsenzus od tome što i u kojem vremenu Hrvatska može učiniti. Konsenzus mora biti opći, kako onih koji su danas na vlasti tako i onih koji su u opoziciji kako bismo znali idemo li u Europu i kako, što od tog udruživanja dobivamo te što Hrvatska mora napraviti. Drugim riječima to znači da trebamo imati konsenzus o našem demokratskom pravcu razvoja.
Jasno je da stranke imaju različita mišljenja o različitim problemima, isto kao i ljudi, ali, bilo bi dobro da se ubuduće nikoga ne optužuje da je neprijatelj Hrvatske ili da ne želi Hrvatsku, jer Hrvatska je danas stvarnost i sve priče o tome kako neko želi drugačiju Hrvatsku ili Hrvatsku u nekim drugim odnosima, jednostavno su besmislice.
Hrvatska je samostalna država.
Hrvatska samostalno vodi svoju politiku i Hrvatskoj je interes europsko udruživanje.
Ali, moramo imati konsenzus kojom ćemo brzinom ostvarivati svoje ciljeve.