29.09.2003. Radni doručak predsjednika RH Stjepana Mesića i predsjednika Europskog parlamenta Pata Coxa

Stjepan Mesić, predsjednik Republike Hrvatske:
 
Imali smo jedan radni doručak u kome smo razgovarali o svim europskim temama i onim temama koje su danas aktualne u Hrvatskoj. Svoje europske sugovornike sam upoznao sa Hrvatskim nastojanjima da što prije ostvarimo europske standarde i da se uključimo u euroatlantske integracije. Upoznao sam ih s našim uspjesima, ali i s poteškoćama koje imamo. Isto tako upoznao sam ih sa stanjem u regiji o čemu naši europski sugovornici puno znaju. Hvala.
 
Pat Cox, predsjednik Europskog parlamenta:
 
Gospodine Predsjedniče- želim evo ovdje službeno izraziti kako ja duboko cijenim i kako Europski parlament duboko cijeni vaše vodstvo gospodine Predsjedniče i kako ste usmjerili Hrvatsku prema Europskoj uniji.
Ja osobito, želim ovdje opet službeno i javno želim reći i zahvaliti vam na vašem vrlo hrabrom političkom vodstvu koje ste iskazali prilikom vašeg zadnjeg posjeta Beogradu, gdje ste učinili jedan važan, simboličan korak zajedno sa vašim tamošnjim kolegom, osobito svjetlu zadnjih povijesnih događaja.
I konačno želim reći da je moja misija u regiji tijekom slijedećih dana ukazivanje na europske vrijednosti.
No, isto tako želim reći da će tempo, brzina kojom će se doći do tih europskih vrijednosti, biti različita od slučaja do slučaja. I rado ćemo blisko surađivati sa Hrvatskom na vašem putu u Europsku uniju. Hvala.