Šangaj, 21.-23.12.2013.

Posjeta bivšeg Predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića Šangaju

U nastavku putovanja kroz Kinu, osim Pekinga, g. Mesić je posjetio i grad Šangaj. U pratnji izaslanstva bivšeg predsjednika Mesića tijekom posjeta Šangaju bili su Veleposlanik RH u NR Kini  Nebojša Koharović te predstavnici Chinese Southeast European Buisness Association (CSEBA) – asocijacije iznikle iz privatne inicijative poslovnih ljudi Kine i Istočne i Južne Europe koji se zalažu za kvalitetniju i bržu gospodarsku suradnju između dvije zemlje.

 

Kako je rekao gospodin Mesić, upravo je cilj ove poslovne inicijative da se suradnja institucionalizira i da ne ovisi samo o državnim mehanizmima, nego i da privatni sektor bude organiziran te traži načine za suradnju. Barijera za ulazak kineskih investicija nema, ponovio je bivši Predsjednik  je Mesić ovoga puta u Šangaju  na susretu sa CEFC China Energy Company Limited – jednoj od vodećih kompanija Kine u energetskom sektoru. CEFC također ulaže u zaštitu čovjekove okoline,  održivi razvoj i organsku poljoprivredu.

 

Veleposlanik Koharović je naglasio kako je suradnja hrvatskog gospodarstva sa gradom Šangajem u strateškom fokusu hrvatske Vlade , što je, naglašava već rečeno za posjete Ministrice vanjskih poslova RH te će sigurno biti jedna od najvažnijih tema za vrijeme posjete Predsjednika RH, Ive Josipovića Kini tijekom iduće godine. Hrvatska ima dugu memoriju suradnje sa Šangajem te će uložiti dodatni napor kako bi unaprijedila taj odnos.

 

Poslovna asocijacija CSEBA  u Šangaju predstavila je  nekoliko konkretnih projekata iz Hrvatske,  ali i iz regije.

 

Na području zaštite okoliša predstavljen je projekat tvrtke Hidra Force - proizvodnje električne energije iz riječnih tokova i derivacijskih kanala – javnosti projekat poznat kao «plutajuće hidroelektrane» , zatim projekat tvrtke Cor Brevis – smanjenje emisije štetnih plinova u termoelektranama na ugljen te projekat na području zaštite voda.

 

U regiji postoji još mnogo projekata koji su spremni na suradnju sa kineskim partnerima, rekao je Predsjednik CSEBE , no za ove prve korake o kojima smo razgovarali tijekom prošlog susreta , pripreme dokumentacije te organizaciju uzvratne posjete kineske poslovne delegacije Hrvatskoj za procjenu početka realizacije projekata i ulazak CEFC China Energy Company Limited u članstvo CSEBA-e više je od očekivanog. Predstavnici CSEBA-e su se zahvalili na iskazanom interesu te dogovorili dostavu zatražene dokumentacije.

 

Po završetku, bivši Predsjednik Mesić i predstavnici poslovne asocijacije CSEBA otišli su na sastanak sa Shanghai CRED Real Estate Stock Co., Ltd, gdje su nastavno prijašnjim susretima dogovorili otvaranje Ureda u Šangaju i investiranje kapitala u jedan građevinski projekt.

 

Kao i prošli puta, bivši Predsjednik se i ovoga puta susreo sa Upravom Industrial and Commercial Bank of China Ltd. (ICBC), razgovarajući na temu otvaranja podružnice i u RH jer ukaze Mesić, kineski partneri osjećat će se sigurnije ako je u regiji gdje žele investirati prisutna i neka od kineskih vodećih banaka.

 

Izaslanstvo je posjetilo i dogradonačelnika Šangaja koji će podržati suradnju s Hrvatskom te biti domaćin predsjedniku Josipoviću pri njegovoj posjeti Kini 2014. CSEBA je informirala dogradonačelnika o susretu sa Shanghai association for international economic & tehnical development koji su ponudili u ime grada Šangaja pomoć u osnivanju ureda CSEBE te je dogovorena prezentacija projekata njihovim tvrtkama koje žele prodor u regiju Jugoistočne Europe.