Ašgabat, 23.-26.02.2014.

Bivši predsjednik Republike Hrvatske u posjeti Turkmenistanu

Na poziv Gurbanguly Berdimuhammedowa, predsjednika Turkmenistana, bivši predsjednik Republike Hrvatske, Stjepan Mesić, boravio je od 23. do 26. veljače 2014. u Ašgabatu. Uz bivšeg predsjednika u delegaciji kao podrška hrvatskim gospodarstvenicima u nastojanjima pronalaska poslova na turkmenistanskom tržištu bili su i predstavnici tvrtki Agens, Brana, Klimaoprema, Gredelj, Tvin, Kamen, CSEBA, Monter – strojarske montaže i Uljanik. Mesić i gospodarska delegacija imala je niz sastanka sa Ministarstvom graditeljstva, Ministarstvom zdravstva, Ministarstvom energetike, Ministarstvom vodnog gospodarstva, Državnom službom pomorskog i riječnog prometa Turkmenistana te Savezom industrijalaca i poduzetnika, gdje su ostvareni pojedinačno značajni rezultati važni za buduću gospodarsku suradnju.

Mesić se u Ašgabatu sastao s predsjednikom Gurbanguly Berdimuhammedow, s kojim je razgovarao o skoroj posjeti hrvatskog predsjednika Ive Josipovića Turkmenistanu gdje će se u okviru posjeta potpisati Sporazum o bratimljenju između Grada Pule i Grada Turkmenbashi. Razgovarali su o odličnim bilateralnim odnosima dviju zemalja, uz kritičku ocjenu zbog njihovog nedovoljnog napredovanja u području gospodarstva. Obje su se strane izjasnile u prilog intenziviranja gospodarskih veza, posebice na području graditeljstva, cestogradnje, željezničkog prometa, brodogradnje i turizma. Predsjednik Turkemnistana odredio je potpredsjednika Vlade za promet i komunikacije, Satlykov Satlyka za načelnika komisije međuvladama Turkmenistana i Hrvatske.

Boravak hrvatskih gospodarstvenika u delegaciji s Mesićem bio je vrlo uspješan gdje su gospodarstvenici iskazali zainteresiranost sudjelovanja u tenderima za izgradnju infrastrukturalnih objekata i prometnica i ostalih potrebita. Kao potencijal za suradnju sa Hrvatskim tvrtkama, posebno je izdvojen plan Turkmenistana za revitalizaciju i moderniziranje sela i ruralnih područja, u sklopu kojeg će se graditi „moderna sela“ sa svom neophodnom suvremenom infrastrukturom. Također, nadležna ministarstva u Turkmenistanu visoko su ocijenila perspektivu suradnje i u drugim područjima kao što su elektronska zaštita lijekova, opremanje bolnica te solarna energetika. Dogovoreno je da tvrtka Uljanik završi ugovornu izgradnja dvaju trajekta namijenjena prijevozu putnika, kamiona i drugih vozila u području Kaspijskog mora do Dana neovisnosti Turkmenistana. Iskazan je interes od strane Turkeminstana da se nakon porinuća dvaju trajekata potpiše i gradnja dodatno dvaju brodova namijenjenih prijevozu teretnih vagona. Također dogovoreno je da tvrtka Kamen isporuči mramorne ploče u što većim količinama. Dogovorena je mogućnost gospodarske suradnje za izgradnju jedne dionice autoputa i željezničke pruge od Turkemnistana do Irana, remont lokomotiva i vagona te iskazana je zainteresiranost i za projekt Marka Polo „Put svile, put dijaloga i prijateljstva među narodima“. U Ašgabatu je dogovoren i uzvratni posjet delegacije Turkmenistana Hrvatskoj, koji se očekuje narednih mjeseci.