Baku, 26. – 30.04.2014.

Posjeta bivšeg Predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića Azerbejdžanu i sudjelovanje na II. Forumu "Shared Societies"

Na poziv Nizami Ganjavi Međunarodnog centra i Club de Madrid bivši hrvatski Predsjednik, g. Stjepan Mesić  sudjelovao je na II. Forumu  "Shared Societies" u Baku od 26. – 30. travnja 2014. godine. Na forumu je sudjelovalo preko 50 bivših predsjednika i bivših premijera država. Predsjednik Mesić izabran je za člana odbora Međunarodnog Centra Nizami Ganjavi koja ima 8 članova obora. Predsjednica odbora je Vaira Vike - Freiberga, bivša predsjednica Republike Latvija 1999-2007.

 

Prilikom boravka u Baku-u, glavnom gradu Azerbejdžana, bivši hrvatski Predsjednik, g. Stjepan Mesić, imao je odvojeni susret s Predsjednikom Ilhanom Alijevom. Predsjednik Alijev bio je pokrovitelj Foruma te čestitao je Predsjedniku Mesiću na novoizabranom članu odbora u Međunarodnom Centru Nizami Ganjavi.  Razgovarali su o aktualnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Jugoistočnoj Europi pri čemu osobita je pozornost poklonjena mogućnostima daljeg unapređivanja bilateralnih odnosa na polju gospodarstva između dviju država, uz kritičku ocjenu zbog njihovog nedovoljnog napredovanja u području gospodarstva. Obje su se strane izjasnile u prilog intenziviranja gospodarskih veza, posebice na području graditeljstva, cestogradnje, željezničkog prometa i brodogradnje. Predsjednik Alijev je posebno istaknuo zainteresiranost u suradnji i ulaganju u hrvatski turizam, te suradnju  s kulturnim i obrazovnim institucijama. Predloženo je da fondacija Gajdar Alijev otvori centar u Hrvatskoj radi proširivanja suradnje između Hrvatske i Azerbejdžana.

 

Uz bivšeg predsjednika u delegaciji kao podrška hrvatskim gospodarstvenicima u nastojanjima pronalaska poslova na azerbejdžanskom tržištu bili su i predstavnici tvrtki Agens, InfoCumulus, Alfatec group, AŽD Zagreb, Hrvatski klaster brodogradnje i Konzorcij hrvatskih građevinara.  Mesić i gospodarska delegacija imala je niz sastanka sa tvrtkama i Ministarstvom telekomunikacije, Ministarstvom zdravstva, Ministarstvom energetike, Ministarstvom za izvanredne situacije, gdje su ostvareni pojedinačno značajni rezultati važni za buduću gospodarsku suradnju.