Boao, 16.04.2011.

Drugi dan Boao foruma

 

Drugog, završnog dana održavanja Azijskog gospodarskog foruma u gradu Boaou na otoku Hainanu na jugu Kine, bivši predsjednik RH, g. Stjepan Mesić govorio je na podnevnom panelu na temu: perspektive svjetskog gospodarstva. Uz njega, u razgovoru su sudjelovali glavni tajnik organizacije zemalja jugoistočne Azije, ASEAN-a, nekadašnji predsjednik Vlade Republike Francuske, generalni guverner Kineske narodne banke i dvojica poslovnih ljudi.

 

Predsjednik Mesić napomenuo je uvodno kako je on političar, pa će i o gospodarstvu govoriti iz ugla gledanja političara, da bi potom iznio nekoliko teza.

 

Kao prvo, ustvrdio je da globalna gospodarska kriza nije globalna, jer je zahvatila samo zemlje tzv. Starog kapitalizma i one koje su pošle njihovim putem. Azijske zemlje, poput NR Kine, krizu su izbjegle jer su dozvolile nesmetano funkcioniranje tržišta, dok je u onim prvima tržište monopolizirano, a konkurencija gotovo ukinuta.

 

Drugo, ustvrdio je da smo svjedoci stvaranja kapitalizma bez kapitalista, sustava u kojem menadžeri – bez konzekvenci za svoje djelovanje – preuzimaju ulogu klasičnih kapitalista, iskorištavajući i njih i radnike.

 

Zaključno je rekao kako samo razvoj može legitimirati bilo koji sustav, a razvoj je moguć uz punu slobodu tržišta i uz uspostavljanje ravnoteže između kapitala i rada.

 

U nastavku posjeta NR Kini, nakon prisustvovanja Boao forumu, bivši hrvatski predsjednik putuje u Shenzhen, gdje će obići veliku telekomunikacijsku tvrtku Huawei.