Budva, 22. svibnja 2011. (Hina)

Europska unija i dalje na zapadni Balkan više gleda kao na problem, a manje kao na šansu, a nastavak europeizacije regije najbrži je način da se to nadvlada, ocijenili su u nedjelju u Budvi na konferenciji Balkanska inicijativa za jačanje društava JI Europe, bivši predsjednici Hrvatske i Slovenije, Stjepan Mesić i Milan Kučan te donedavni crnogorski premijer Milo Đukanović.

 

Na panelu "Dva desetljeća poslije – naučene lekcije, nove ideje i zajedničke vrijednosti" bivši hrvatski predsjednik Mesić istaknuo je da se zapadni Balkan treba okrenuti EU-u, ali da se i Europa treba okrenuti njemu, te da ova regija ne smije biti problem, nego dio rješenja.

 

"Zalažem se za princip regate. Tko ostvari uvjete treba napredovati. Ako bi se prihvatio model paketa, to bi značilo da ovisite o drugima", rekao je Mesić dodavši kako bi "sve drugo bilo deprimirajuće i predstavljalo bi potvrdu da EU ima usporenu politiku širenja".

 

Milan Kučan smatra da se ulaskom u EU gubi dio suvereniteta, ali europska obitelj donosi niz prednosti, prije svega u povećanju životnog standarda.

 

Milo Đukanović ocijenio je da EU mora zapadni Balkan doživljavati kao šansu, a ne kao problem te da je daljnja europeizacija regije najbolji način da se to nadvlada.

 

Na konferenciji održanoj pod pokroviteljstvom crnogorske vlade i podgoričke zaklade Atlas sudjelovao je i bivši američki predsjednik Bill Clinton, koji je istaknuo da prioriteti regije moraju biti integracije i suradnja.

 

"Morate nastaviti integracije regije, kako u Europsku uniju, tako i u NATO, ali morate raditi i na internim integracijama", rekao je Clinton.

 

Bivši američki predsjednik istaknuo je da ne treba ustrajati na razlikama, već tražiti sličnosti i zajedničke stvari.

 

"Ako nam je bitnija budućnost nego prošlost, ako nismo arogantni i ako su nam zajedničke stvari važnije od razlika – onda će nam budućnost biti sjajna", rekao je Clinton. 

 

Nakon panela, bivši PRH bio je na svečanoj večeri koju je organizirao predsjenik Crne Gore Filip Vujanović.

 

Troškove ovog posjeta snosi organizator.