Cazin, 06.08.2012.

Posjeta Cazinu

 

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić 6. kolovoza 2012.g. posjetio je grad Cazin. Zajedno sa delegacijom općine predvođenom načelnikom Nerminom Ogreševićem prigodno je i obilježio dan Općine. Pored Stjepana Mesića, bivšeg predsjednika Republike Hrvatske, prijemu je prisustvovao i legendarni komandant 5. Korpusa general Atif Dudaković, ministar za boračka pitanja u Vladi USK-a Mirsad Topčagić, predsjedavajući Skupštine USK-a Admir Hadžipašić, predstavnici MIZ Cazin i drugi.

Stjepan Mesić je izrazio zadovoljstvo ponovnim boravkom u Cazinu, te istaknuo “Osjećam se danas posebno, jer sam došao na poziv vođa ove općine. Drago mi je da sam došao, a posebno mi je drago kada vidim koje je uspjehe općina Cazin postigla. Dakle, to je neprepoznatljivo. To je sasvim novi izgled grada. Mislim da je to ujedno dokaz da lideri ove općine, zajedno sa 

svojim građanima, zaista vole ovu sredinu“. 

Općinski načelnik Nermin Ogrešević iskoristio je priliku da upozna goste sa stanjem u 

općini Cazin i da gospodinu Mesiću predstavi problem malograničnog prelaza Tržačka 

Raštela, na čije se rješavanje čeka godinama. Tražio je da svojim autoritetom pokuša 

pokrenuti ovo pitanje u pravcu njegovog definitivnog otvaranja i stavljanja u funkciju. 

U Tržačkim Raštelima održana je centralna svečanost povodom obilježavanja Dana općine Cazin i godišnjice deblokade Unsko-sanske regije, gdje je Stjepan Mesić zajedno sa općinskom delegacijom položili cvijeće na šehidskom spomen-obilježju, odakle su se dalje zaputili na čuveni most gdje su prije 17 godina rukovali generali Atif Dudaković i Marijan Mareković.