Dubrovnik, 14.02.2015.

Obilježavanje 70. obljetnice oslobođenja Dalmacije i 69. godišnjice pobjede nad fašizmom u Dubrovniku

U povodu 70. obljetnice oslobođenja Dalmacije i 69. godišnjice pobjede nad fašizmom odlazeći hrvatski predsjednik Ivo Josipović odlikovao je sedmoricu zaslužnih antifašista iz Dubrovačko-neretvanske županije za njihov osobiti doprinos antifašističkim temeljima Republike Hrvatske. U svojstvu Josipovićeva izaslanika, na svečanosti održanoj u hotelu „Adria“, odlikovanja antifašistima je uručio bivši predsjednik RH Stjepan Mesić.
Redom Stjepana Radića odlikovani su Antun Gavranić, Ivo Karamatić i Nadežda Radeljević Karninčić, dok su Redom hrvatskog pletera odlikovani Ivo Milat, Mirko Pecotić, Petar Petković i Aleksandro Šeparović.
Povijest se ne može revidirati na način da se antifašizam, kao temelj samostalne Hrvatske, gura u drugi plan, istaknuo je, među ostalim, bivši predsjednik RH Stjepan Mesić. Zahvalio se antifašistima i partizanima što su tijekom NOB-a oslobodili našu zemlju od okupatora svrstavši je u antifašističku pobjedničku koalicije na čijim je temeljima u kasnijem društvenom i povijesnom razvoju Hrvatska postala samostalna i suverena država.
Imao sam priliku čitati školske udžbenike u kojima se Ante Pavelić navodi tek kao poglavnik NDH, dok se uz ime Josipa Broza zvanog Tito napominje kako su za „njegova vremena učinjeni mnogi zločini tijekom i poslije II svjetskog rata“, kazao je Mesić, zauzimajući se za cjelovito umjesto revizinističkog i neutemeljenog sagledavanja povijesti.

To čitaju djeca, tako odrastaju i slovom „U“ mašu po našim stadionima. Mladi ne smiju dobiti krive informacije jer će tako činiti krive stvari. Zar bi se partizani trebali sramiti jer su bili na pobjedničkoj strani, napomenuo je Mesić. Okupljene je pozdravio i predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Dubrovačko-neretvanske županije i podpredsjednik SABH-a Branko Grošeta koji se zahvalio Stjepanu Mesiću darujući mu  knjigu povjesničara dra Nikole Anića „Dubrovnik u II svjetskom ratu – od okupacije do oslobođenja“.