Istanbul, 26.01.2013.

Priznanje za životno djelo dr. Šariku Tari

Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske i počasni predsjednik Međunarodnog instituta IFIMES te Zoran Živković, potpredsjednik Savjetodavnog odbora instituta, uručili su na svečanosti u Istanbulu priznanje za životno djelo dr. Šariku Tari, utemeljitelju grupacije ENKA Construction&Industry Co. Inc., Istanbul, Turska u organizaciji Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane.
Dr. Šarik Tara zahvalio se na priznanju i naglasio, da je počašćen što je visoko priznanje primio iz ruku Stjepana Mesića i Zorana Živkovića, koje posebno poštuje i cijeni.
Rodio se u bogatoj obitelji. Međutim, kao što su mnogi u to vrijeme morali napuštati svoja ognjišta učinila je to i obitelj Šarika Tare. Tada 12-godišnji dječak, po nagovoru majke, odlučuje da sam preko Bugarske potraži svoju bolju budućnost u Turskoj. Dolazak u Tursku promijenio je život njemu i njegovoj obitelji. Nakon završetka fakulteta daleke 1957. godine osnovao je ENKA Company, koja i danas uspješno radi i djeluje u preko 40 država svijeta.
Šarik Tara je prepoznatljivo ime u poslovnim i društvenim krugovima ne samo u Turskoj nego i na Balkanu, Bliskom istoku, Rusiji i SAD-u. Za Šarika Taru se može reći, da predstavlja „lijepo lice Balkana i Bliskog istoka“.
Na svečanosti su sudjelovali brojne javne osobe iz Turske te regija Balkana i Bliskog istoka, među kojima su bili političari, akademici i gospodarstvenici.