Jilin, Kina, 08.09.2012.

Govor na Euro-China Business Meeting Jilin 2012 08.09.2012.

 

 

        gospođe i gospodo,

        Velika mi je čast pozdraviti vas u Changchunu na trećem Euro-China Business Meetingu organiziranom od strane Macro Euro-China Entrepreneurs Kluba.

Nakon posjete izaslanstva grada Jilina Hrvatskoj sredinom svibnja ove godine i početka uspješne suradnje, hrvatska delegacija sa zadovoljstvom je prihvatila poziv gospodina Lu Donga za sudjelovanje na ovom značajnom događaju, prepoznajući važnost i potencijal bilateralne i gospodarske suradnje Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine. Stoga bih na početku htio zahvaliti našim kineskim domaćinima na dobrodošlici i gostoprimstvu te ukazanoj prilici za razvoj gospodarske suradnje i produbljenje dugotrajnih prijateljskih odnosa između naših dviju država.

Narodna Republika Kina svojom veličinom i ekonomskom snagom zauzima važno mjesto u svjetskom gospodarstvu, te svojom značajnom ulogom kontinuirano pridonosi i pozitivnoj suradnji sa zemljama trećeg svijeta.

Narodna Republika Kina dugogodišnji je hrvatski trgovinski partner, a većina suradnje odvija se kroz uvoz kineskih proizvoda u Hrvatsku. Najuspješnija godina za kineske gospodarstvenike bila je 2008. kada je ukupni uvoz iznosio 1,8 milijardi US dolara, a moram spomenuti da je hrvatski izvoz bio najveći upravo u prošloj godini te je iznosio oko pola milijarde US dolara, dok je uvoz iz Kine u 2011. godini iznosio 1,6 milijardi US dolara. Stoga je naš cilj na ovom susretu upravo ostvariti prvi korak u poboljšanju kvalitete dosadašnje suradnje. Hrvatska svojim geostrateškim položajem i skorim ulaskom u Europsku uniju može ponuditi jedinstvene prednosti budućim i postojećim kineskim partnerima.

Hrvatska Vlada, s ciljem što bržeg gospodarskog oporavka, trudi se olakšati strana ulaganja i investicije nudeći olakšane procedure te mnoge porezne, carinske i druge olakšice.

Koliko je Narodna Republika Kina važan partner RH pokazuje i činjenica da je hrvatska Vlada osnovala Povjerenstvo za gospodarsku suradnju između Republike Hrvatske Narodne Republike Kine, te da će NR Kinu tijekom rujna, osim našeg, posjetiti još dva izaslanstva predvođena ministrom poduzetništva i obrta, gospodinom  Marasom, te ministrom pomorstva prometa i infrastrukture, gospodinom Hajdaš Dončićem.

Hrvatska pruža mnoge mogućnosti za gospodarsku suradnju, a ulaskom Hrvatske u Europsku uniju u srpnju 2013. godine, otvaraju se i nove mogućnosti za korištenje sredstava iz EU fondova. 

Važno je spomenuti da je upravo geostrateški položaj Republike Hrvatske jedna od najzanimljivijih činjenica za strana ulaganja.

Zahvaljujući svom položaju i pomorskim lukama na strateški ključnim mjestima, prijevoz tereta iz Azije do zemalja centralne Europe puno je brži od alternativnih ruta, te se teret prevozi u roku 25 dana.

Hrvatska je zemlja koja nudi puno mogućnosti za ulaganja i poslovnu suradnju – u području energetike, infrastrukture, prometa, logistike, zračnih i pomorskih luka te distributivnih centara u tim lukama.

Želio bih naglasiti da su dugogodišnji prijateljski odnosi te dosadašnji uspješni poslovni odnosi Narodne Republike Kine i Republike Hrvatske dobar temelj za daljnju ekonomsku suradnju od koje će imati koristi obje strane i što će rezultirati razvojem kako hrvatskog tako i kineskog gospodarstva. Stoga bih još jednom htio zahvaliti organizatorima na ustrajnoj inicijativi povezivanja azijskih i europskih gospodarstva te organizaciji i trećeg Euro-China Business Meetinga u Changchunu. 

Također želim svim sudionicima poželjeti puno uspjeha u daljnjem radu uz želje da se sretnemo i na slijedećem Euro-China Business Meetingu u Jilinu 2013. godine.

 

zahvaljujem vam što ste me saslušali!