Kina, Xian, 07.12.2019.

Povodom 70. obljetnice Narodne Republike Kine i šeste obljetnice Inicijative pojasa i cesta 2019.  održan je međunarodni gospodarski forum „Put svile“, u Xi'anu u Kini od 06.-07. prosinca 2019. godine. Forum se osvrnuo na prve četiri godine zajedničkog rada Komore međunarodne trgovine na putu svile (SRCIC) koja trenutno okuplja 218 organizacijskih članica iz 82 države: nacionalne gospodarske komore, poslovna udruženja i druge važne međunarodne poslovne platforme. Tom prigodom bivši Predsjednik RH Stjepan Mesić primio je nagradu SRCIC za životno djelo za svoj doprinos od uspostave SRCIC-a i za ulogu višeg savjetnika. Predsjednik Mesić je održao govor na temu „izgradnja novog svijeta  međusobnih koristi“ koji donosimo u cijelosti.

Poštovani predsjedniče Lu, šefovi poslovnih delegacija, istaknuti gosti iz Kine i inozemstva, dame i gospodo, prijatelji, ovaj poslovni summit održava se povodom 70. obljetnice Narodne Republike Kine i šeste obljetnice Inicijative Jedan pojas, jedan put. Svima vama  upućujem srdačne pozdrave i najbolje želje! Posebno želim izraziti svoje divljenje kineskom narodu, njegovim vođama i stručnjacima i čestitati im 70. obljetnicu Narodne Republike Kine koja je svojim postignućima zadivila svijet. Mnogo starih i novih prijatelja iz cijelog svijeta okupilo se danas u Xianu koji je bio bitna   ishodišna točka Puta svile a danas je važno središte u implementaciji  vrijednosti i projekata Jednog pojasa, jednog puta koji  imaju snage povezati svijet  21. stoljeća.  Također bih htio izraziti svoju zahvalnost predsjedniku Lu čija nas je nevjerojatna energija i usmjerenost na jačanje poslovne suradnje komora zemalja unutar Jednog pojasa, jednog puta sve  dovela ovamo u prekrasan Xian. Neodavno sam bio na otvorenju Drugog  međunarodnog sajma uvoza u Kinu i tom prigodom, prije samog otvorenja, imao sam veliku časti pozdraviti se s Predsjednikom Kine Xi Jinpingom koji je svijetu osim Jednog pojasa i puta ponudio viziju izgradnje odnosa između država kao zajednice čovječanstva sa zajedničkom budućnošću.  U toj novoj zajednici lideri rade zajedno na stvaranju napredne, inkluzivne globalne ekonomije budućnosti. Iz Kine svijetu dolaze politike povezivanja zemalja i ljudi, zahtjevi za jačanjem multilateralizma, podrške reformi međunarodnih institucija kako bi bile snažnije te  usmjerenost na stabilnost i zajedništvo svijeta. To je i tema ovog samita: izgradnja novog svijeta  međusobnih koristi. Ja kao i svi vi ovdje prisutni  podržavam i vjerujem u takav svijet. S druge strane postoje mnoge stvari zbog kojih moramo biti zabrinuti. Mi živimo u  doba daljnjeg rasta neizvjesnosti na globalnoj razini i slabljenja moći globalnih institucija kao što su Svjetska trgovinska organizacija i Ujedinjeni narodi. Europska unija se  predugo bavi izlaskom Velike Britanije iz zajedničkog tržišta,  populizam jača umjesto da slabi, a nova američke politika više ne podržava EU niti je razumije kao važnu integraciju za stabilnost Europe i svijeta. S druge strane vodstvo EU oklijeva jasno definirati svoju globalnu agendu za iduće desetljeće u kojoj bi središnje mjesto trebalo pripasti novim politikama za jačanje ekonomske globalizacije kao i diplomaciji  razvijanja nove, dublje ekonomske i strateške suradnje EU i Kine. Američki trgovinski rat protiv Kine traje od 15.  lipnja. Dugo je to, ali   nadam se da će pregovori završiti povoljno. Razvoj Kine je važan faktor međunarodnih odnosa u Aziji i na globalnoj razini. Svjedoci smo pokušaja slabljenja globalne uloge Kine ekonomskim i neekonomskim instrumentima, ali nema te zemlje koja može promijeniti ulogu Kine u svjetskoj ekonomiji  ili zaustaviti njezin tehnološki uspon.

U  današnjem svijetu nije više moguće da niti jedna velika sila dominira nad drugom. Probleme svjetske ekonomije ne može riješiti nije jedna zemlja sama. Trgovinske barijere nisu korisne niti za jednu zemlju, one slabe stabilnost svjetske ekonomije  i ugrožavaju globalne lance opskrbe. Komora puta svile međunarodne trgovine je  od 2016. do danas pomogla da se poboljšaju mnoge stvari u poslovnom okruženju kroz promoviranje politika za daljnje otvaranje tržišta i odbacivanje politika koje ograničavaju ekonomski razvoj. Stoga sve komore pozivam da radimo, kao i proteklih godina,  na jačanju mehanizama za ekonomsku suradnju u okviru Jednog pojasa, jednog puta. Danas u Xianu moramo se još jednom čvrsto  i glasno suprotstaviti protekcionizmu i jednostranosti.  Dame i gospodo, kao visoki savjetnik Komore puta svile i dalje ću zajedno s vama zastupati sve mjere koje osiguravaju zemljama partnerima u okviru Jednog pojasa, jednog puta  više prilika za trgovinu, ulaganje i rast. Samo zajedno možemo postići razvoj za sve a da bi se to dogodilo moramo raditi na daljnjem otvaranju  naših ekonomija kroz  dogovore i suradnju, međusobno razumijevanje,  prilagođavanje i inovacije.

Hvala vam što ste me saslušali.