Kuvajt, 23. – 26.03.2014.

Bivši predsjednik Republike Hrvatske u posjeti Državi Kuvajt

Na  poziv  međunarodne  asocijacije za razvoj  kulture "Babtain" bivši predsjednik Republike Hrvatske, Stjepan Mesić, boravio je u Kuvajtu od 23. do 26. ožujka 2014. godine. Predsjednik Mesić je bio počasni gost  Festivala Kulture-literature, umjetnosti i pjesništva gdje je i održao uvodni govor.

U radnom djelu posjete gospodin Mesić se kratko susreo sa zamjenikom Premijera koji je i pokrovitelj manifestacije Sheik Salman Alsabahom, ministrom kulture i informacija Države Kuvajt i sa Predsjednikom Vlade  Skeikom Alijem Djaberom Alsabahom. Razgovarali su o odličnim bilateralnim odnosima dviju zemalja, uz kritičku ocjenu zbog njihovog nedovoljnog napredovanja u području gospodarstva. Obje su se strane izjasnile u prilog intenziviranja gospodarskih veza, posebice na području graditeljstva, cestogradnje, željezničkog prometa i turizma.

Predsjednik Mesić je posjetio Gospodarsku –industrijsku Komoru. Predsjednik komore Abdullah Ali Al-Mershad je jedan od najutjecajnijih ljudi u Kuvajtu i regiji, koji je izrazio interes za suradnju sa Hrvatskom i požalio što nema inicijative čak niti reakcije sa hrvatske strane kad je u pitanju poslovna suradnja. 

Predsjednik komore je govorio o velikim mogućnostima gospodarske suradnje dviju zemalja,  dajući primjer da je Kuvajtski privatni kapital  veći od državnog,  te da npr. samo u Njemačkoj Kuvajt je uložio nedavno  u privatni sektor investiciju u vrijednosti od 15 milijardi eura.

Predsjednik Mesić susreo i sa generalnim direktorom Kuvajtskog  državnog fonda za razvoj gospodinom Abdelvahab Albaderom. Fond je najveća državna gospodarska institucija u Kuvajtu koja daje povoljne kredite prijateljskim zemljama i realizira projekte prema svjetskim standardima širom svijeta. Mesić je također posjetio  Institut za poticaj nauke, razvoj i tehnologiju, gdje je direktor g. Shehabudin istaknuo da je Institut  državna institucija koja surađuje sa sveučilištima kao i sa razvojnim institucijama u prijateljskim zemljama. Također je izražena spremnost za suradnju i sa Hrvatskim njima sličnim institucijama. 

Gospodin Mesić susreo sa poznatim gospodarstvenikom i predsjednikom grupe 'Almula" gospodinom Naserom Sabah AlMullom gde je izražen interes za suradnju iz oblasti građevinarstva, drvne industrije, medicinske opreme i lijekova, poljoprivrednih proizvoda i drugih roba. Kuvajtski gospodarstvenik je izrazio spremnost da ubrzo posjeti Hrvatsku te razgovara o konkretnim temama u gospodarstvu. Predsjednik Alnoor kompanije, koji je i utjecajni član parlamenta Naser Almeri u razgovoru sa gospodinom Mesićem je pokazao interes za investicije u Hrvatskoj,  posebno za  energetiku i naftnu industriju. Predsjednica Kuvajtske asocijacije turističkih agencija, jedna je od najmoćnijih  grupacija u Kuvajtu. Gospođa Nabila Alndjari je pokazala poseban interes za suradnju sa hrvatskim firmama iz oblasti turizma i iskazala želju da uskoro posjeti Hrvatsku sa konkretnim ponudama. Boravila je prije 2 godine u Hrvatskoj, ali nije imala odgovarajuće partnere za ozbiljnu suradnju. 

Gospodin Mesić susreo se i sa utjecajnim savjetnikom šefa Države Kuvajt  i bivšim ministrom  pravde g. Djemalom Shehabom. Razgovarali su o regionalnoj suradnji zaljevskih zemalja i zemalja jugo-istočne Evrope. Djemal Shehab je istaknuo da smatra da bi Hrvatska s BiH-om mogla zajedno u oblastima od zajedničkog interesa imati veću gospodarsku suradnju sa Kuvajtom i sa zemljama arapskog Zaljeva, te da svaka zemlja može naći svoj interes u tom zajedničkom nastupu.  Predsjednik Mesić je također posjetio Ratni muzej, gdje je razgovarao sa direktorom Jusufom Almirijem. Posjeta muzeju je bila vrlo interesantna i značajna,  jer dokumentira  početak i kraj agresije na Kuvajtu.
Mesić je dao i nekoliko intervjua za regionalne i domaće medije.