Ljubljana , 06.06.2016.

Bivši Predsjednik Republike Hrvatske sastao se u Ljubljani, dana 06.06.2016., u organizaciji IFIMES sa pravnim savjetnikom premijera Iraka dr. Lukmanom Almuhiyem.

Tijekom razgovara dr. Almuhiy je predstavio predsjedniku Mesiću aktualnu situaciju u Iraku i napore iračke vlade za osiguranjem mira i stabilnosti u Iraku i regiji. Posebno je ispostavio značaj gopsodarskog oporavka Iraka sa naglaskom na brodogradnji i obnovi naftnih postrojenja.

U pogledu potreba iračke strane za novim brodovima predsjednik Mesić je ponudio mogućnost sudjelovanja hrvatskih brodogradilišta u izgradnji brodova za iračke potrebe i angažiranje hrvatskih tvrtki u obnovi naftnih prostrojenja i poslovnu suradnju u iračkoj naftnoj industriji.

Na kraju razgovora dr. Almuhiy pozvao je predsjednika Mesića da posjeti Irak i regiju Basra, gdje se nalazi i najvažnija iračka luka. S obzirom da su Irak i Hrvatske dvije pomorske zemlje u tom pogledu predstavljene su dodatne mogućnosti suradnje.

Predsjednik Mesić se zahvalio uvaženom gostu na posjeti i izrazio nadu da će uskoro posjetiti Irak sa skupinom hrvatskih gopsodarstvenika zainteresiranih za rad u toj zemlji.