Moskva, Sankt Peterburgu 26. – 30.04.2016.

Bivši predsjednik RH g. Stjepan Mesić boravio je od 26. do 30. travnja u Ruskoj Federaciji, gdje je na poziv Ministarstva obrane sudjelovao na V. Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj sigurnosti te održao predavanje na Moskovskom sveučilištu za međunarodne odnose. Boravio je i u Sankt-Peterburgu gdje je održao sastanak sa gubernatorom Sankt-Peterburga g. Poltavčenkom.

Na V. Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj sigurnosti sudjelovalo oko 500 predstavnika iz 80 zemalja. G. Stjepan Mesić govorio je na panelu „Problemi rata i mira u Europi: novi sustav sigurnosti u Europi“. Na ovom panelu govorili su još ministri obrane Srbije i Bjelarus, glavni tajnik OESS-a, direktor ruske vojne akademije te član Vijeća za vanjske poslove SR Njemačke.

Na predavanju na Moskovskom državnom sveučilištu za međunarodne odnose bivši predsjednik Mesić predstavio je svoje viđenje aktualnih problema u svijetu – političkih i ekonomskih kriza, rastućeg terorizma i njegovih posljedica. Drugi dio gostovanja na ovom prestižnom sveučilištu bio je posvećen razgovoru s vrlo zainteresiranom publikom koju je posebice zanimalo kako ovaj iskusni političar s bogatom političkom i državničkom karijerom vidi odnose na jugoistoku Europe i njihovu buduću perspektivu, mjesto Rusije u suvremenom svijetu te kako procjenjuje ključne događaje iz 90-tih godina prošlog stoljeća koji su doveli do raspada bivše države i u konačnici do rata. Veliki interes studenata i profesora ukazao nam je, još jednom na aktivniju potrebu upoznavanja ruskih stručnih krugova na događaje koji su se 90-ih godina odvijali na našim prostorima, s posebnim naglaskom na hrvatsko viđenje raspada bivše SFRJ i ratna događanja.

U okviru svog boravka u Rusiji, g. Mesić je posjetio i Sankt-Peterburg, gdje se susreo sa gubernatorom Sankt-Peterburga gospodinom Poltavčenkom, a s kojim je razgovarao o unaprjeđenju gospodarske suradnje između naših dviju država.