Novi Sad, 25 – 26.03.2015.

Sudjelovanje bivšeg Predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesić na međunarodnom “Forumu mladih lidera regije (Regional Youth Leadership Forum)”

Bivši Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić sudjelovao je u radu “Foruma mladih lidera regije (Regional Youth Leadership Forum) u Novom Sadu od 25. – 26. 03.2015. Organizator Foruma je Europski pokret u Srbiji, Lokalnog vijeća u Novom Sadu. Na konferenciji se okupilo oko sto pedeset studenata završnih godina, master i doktorskih studija Fakulteta univerziteta, predstavnika medija i civilnog sektora iz regije. Cilj konferencije je doprinos regionalnoj suradnji na prostoru Zapadnog Balkana i stvaranje preduslova za buduću zajedničku suradnju mladih iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Albanije i sa Kosova na prekograničnim i međunarodnim projektima. Predsjednik Mesić istupio je u dva panela-diskusiji na temu Regija u novome ključu / benefiti regionalne suradnje i petnaest godina Igmanske inicijative i početak procesa pomirenja.

Bivši predsjednik Hrvatske i posljednji predsjednik SFRJ Stjepan Mesić uoči početka prve panel rasprave na Forumu mladih lidera regije u Novom Sadu novinarima rekao da u Hrvatskoj "ima dosta ljudi koji na žalost misle da Hrvatska nije u regiji". On je rekao da ima i onih koji tvrde da Hrvatska nije na Balkanu, već da je u EU i da treba samo ona i da je zanima, a ne regija. "Nas može primiti bilo koji savez, ali smo ondje gdje zemljopisno pripadamo i zbog toga svoju sreću treba potražiti na području na kojem živimo", rekao je Mesić, prenosi Tanjug. Na pitanje novinara kako će, ako dođe do promjene vlasti u Hrvatskoj, to utjecati na odnose Beograda i Zagreba, Mesić je rekao da pojedinci u HDZ-u koriste retoriku koja bi mogla unazaditi te odnose. "Uvijek su svi ratovi završavani mirom, pa tako i ovi naši koji su sada više na verbalnom razini i trebalo bi da se završe na taj način", rekao je Mesić. On je naglasio da bi nastavak retorike koju sada koriste pojedinci u HDZ mogao ugroziti međusobne odnose dvije zemlje, ali je istaknuo da vjeruje da je ta retorika u stvari samo predizborna, a da je "nešto sasvim drugo pravo stanje stvari". "Realnost se svakako mora poštivati i moguće je da ćemo napraviti koji korak unazad, ali je definitivno da ćemo uvijek ići dva koraka naprijed", naveo je Mesić, koji je ocijenio da je Forum mladih lidera regije važan skup za sve zemlje u regiji.