Opatija, 16.01.2015.

Posjeta bivšeg predsjednika Stjepan Mesić i Kineske veleposlanice Deng Ying gradu Opatiji

Veleposlanica NR Kine Deng Ying posjetila je u pratnji počasnog građanina Opatije i bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića Opatiju te se susrela s visokim gradskim dužnosnicima koji su prezentirali razvojne opatijske projekte. Na sastanku su sudjelovali i predsjednik Gradskog vijeća Viktor Peršić, i ravnatelj opatijske Thallassotherapije, direktorica TZG Opatije Suzi Petričić, prva tajnica u veleposlanstvu NR Kine Qu Huibin, zatim treći tajnik u Veleposlanstvu Wang Yucai, te voditeljica Ureda bivšeg predsjednika RH Mirjana Pavoković.

Suradnja s Kinom u Opatiji započela je prije nekoliko godina na polju zdravstvenog turizma, kada je Thalassotherapia ugostila medicinske stručnjake i praktičare iz Pekinga, koji su u Opatiji primjenjivali tretmane bazirane na metodama tradicionalne kineske medicine. Boravak i rad liječnika i praktičara kineske tradicionalne medicine prve godine izazvali su od strane pacijenata i klijenata ove poznate opatijske bolnice veliki interes, bili dobro prihvaćeni, a suradnja se nastavila. Nakon održanog radnog dijela sastanka, u izjavi za medije veleposlanica Ying spomenula je mogućnosti jačanje suradnje s Opatijom i to na planu turizma, ali i kulture, posebno obrazovanja, gdje se otvara mogućnost suradnje sa Sveučilištem, kroz održavanje nastave gostujućih profesora kineskog jezika iz Kine na ovdašnjim fakultetima, primjerice Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.

U dvostrukoj ulozi, kako je sam istakao, našao se bivši predsjednik RH Stjepan Mesić, koji je bio prisutan u ulozi počasnog građanina Opatije, ali i kao visoki savjetnik Instituta za istraživanje suvremenog svijeta u Pekingu. Izrazio je uvjerenje da će kineska veleposlanica u RH puno učiniti na unapređenju naše suradnje.Velika prednost Opatiji je što može dobiti profesore kineskog jezika, naveo je Mesić, a to jako puno znači za turističku Opatiju, zaključio je.