Pariz, 02.02.2011.

Bivši predsjednik Republike, Stjepan Mesić, sastao se u Parizu s bivšim francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom.

 

U duljem srdačnom i prijateljskom razgovoru kojemu je bio nazočan i hrvatski veleposlanik u Francuskoj, Mirko Galić, dvojica su nekadašnjih šefova država razmijenili mišljenja o nizu pitanja – od bilateralnih odnosa, do problema na svjetskoj sceni.

 

         Predsjednik Mesić zahvalio je bivšem francuskom Predsjedniku na svemu što je tijekom svojega mandata učinio, kako bi podupro približavanje i u konačnici ulazak Hrvatske u Europsku uniju. U tome je kontekstu posebno spomenuo organiziranje prvog sastanka na vrhu Unije u jednoj zemlji nečlanici koji je, na inicijativu predsjednika Chiraca, održan u Zagrebu na samome početku mandata predsjednika Mesića.

 

         Dotičući se svjetske scene, predsjednik Chirac je izrazio zabrinutost zbog zbivanja u Egiptu, jer – kako je rekao – ako situacija izmakne kontroli u toj zemlji, to će imati posljedice ne samo za Egipat, nego i za cijeli Bliski istok.

 

         Bivši predsjednici Hrvatske i Francuske razgovarali su također i o perspektivama razvoja gospodarskih odnosa dviju zemalja, pri čemu je spomenuto kako zračna luka glavnog francuskog grada „Orly – Charles de Gaulle“ ima interesa za sudjelovanjem u izgradnji nove zračne luke u Zagrebu.

 

         G. Mesić se zadržao u Parizu na povratku iz Poljske, gdje je – u organizaciji UNESCO-a i projekta Aladin – u skupini od dvjestotinjak uglednih ličnosti iz javnog, političkog i vjerskog života posjetio nekadašnji nacistički logor smrti Auschwitz.