Pariz - Auschwitz, 31.01. - 01.02.2011.

Bivši predsjednik Republike Hrvatske, g. Stjepan Mesić, boravi danas u sklopu izaslanstva od više od 200 istaknutih osoba iz političkog, javnog i vjerskog života iz 40 zemalja, te tridesetak novinara, u posjetu nekadašnjem nacističkom logoru smrti u Auschwitzu, u Poljskoj.

 

         Organizatori - UNESCO i Projekt Aladin – žele posjetom velikoga izaslanstva, do kojega dolazi samo nekoliko dana nakon obilježavanja Dana sjećanja na Holocaust, upozoriti na potrebu daljeg financiranja i održavanja spomen područja poput ovoga, te čuvanja sjećanja na zločine počinjene tijekom Drugog svjetskog rata i na njihove žrtve.

 

         Tijekom prijepodneva izaslanstvo, u kojemu su uz bivšeg hrvatskog Predsjednika i nekadašnji šefovi država u Mauritaniji i Senegalu, Abdoulaye Wade i Mohamed Vall, te bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder, obišlo je logor smrti Auschwitz 2 – Birkenau. Prije polaganja vijenaca u čast žrtvama holocausta, ekumensku su molitvu kod središnjeg spomenika održali glavni rabin Izraela, Meir Lau, pariški nadbiskup kardinal Andre Vingt-Trois i glavni muftija BiH, Mustafa Cerić.

 

         Poslije podne izaslanstvo će obići logor Auschwitz 1, gdje će vijence položiti skupina od dvanaest gradonačelnika iz zemalja Europa, Azije, sjeverne i središnje Afrike.

 

         Izaslanstvo istaknutih ličnosti iz političkog, javnog i vjerskog života večeras završava posjet Auschwitzu. Sinoć, na večeri što ju je dao pariški gradonačelnik Bertrand Delanoe, bivši predsjednik Mesić razgovarao je s više sudionika, uključujući bivšeg njemačkog kancelara Schroedera, glavnog rabina Izraela, Laua, te posebnog izaslanika iračkog predsjednika Talabanija, nekadašnjeg ministra Bahtiara Amina, koji je g. Mesiću prenio poziv da posjeti Irak.