Peking, 19.04.2011.

Posljednji dan posjete NR Kini

 

Posljednjeg dana boravka u višednevnom posjetu NR Kini, bivši predsjednik RH, g. Stjepan Mesić, posjetio je u Pekingu Kineski narodni institut za međunarodne odnose. Pred skupinom pozvanih gostiju, članova instituta, predstavnika ministarstva vanjskih poslova i akademske zajednice, održao je predavanje u kojem je govorio o genezi i razlozima dezintegracije jugoslavenske federacije, te o nezaobilaznoj potrebi međusobne suradnje država nastalih na njezinom području.

 

Odabir teme bivši hrvatski predsjednik objasnio je time što se ove godine navršava dva desetljeća od početka raspada Jugoslavije i potrebom da zainteresiranim slušateljima u Kini koji se bave međunarodnim odnosima objasni kako Hrvatska nije preokupirana prošlošću, nego je zagledana u budućnost. Opširno je govorio o deset godina koliko je proveo na mjestu predsjednika Republike, te o naporima što ih je u tom razdoblju poduzimao kako bi Hrvatsku iz izolacije izveo u svijet i kako bi uspostavio i unaprijedio suradnju u regiji.

 

Poslije predavanja, predsjednik Mesić je odgovorio na niz pitanja prisutnih što su se kretala u rasponu od sadašnjeg stanja na JI Europe, pa do ratnih operacija u Libiji. Objasnio je i nužnost europskog udruživanja, napominjući kako je Hrvatska pred zaključenjem pristupnih pregovora s EU, dok je ulazak u Uniju proklamirani cilj svih zemalja regije koji im ne smije biti uskraćen u interesu zaokruživanja procesa europske integracije.

 

Bivši predsjednik Republike vraća se iz Pekinga u Zagreb. Trošak njegovog boravka u NR Kini i putovanja snosila je kineska strana.