Perjasica, 24.08.2013.

Otkrivanje obnovljenog spomenika

​Poštovani gosti i uzvanici,
​uvaženi borci Narodno-oslobodilačkog rata,
​cijenjeni antifašisti,
​gospođe i gospodo,
​drugarice i drugovi,

​S velikim zadovoljstvom prihvatio sam poziv mojega prijatelja Gorana Štroka da ovdje, uPerjasici, prisustvujem otkrivanju obnovljenog spomenika palim borcima Narodno-oslobodilačkog rata. Za Gorana koji je i financijski pomogao obnavljanje spomenika, ovo je posebno mjesto i poseban događaj. Ovdje je, naime, njegovotac, španjolski borac, kasniji general Titove vojske,Izidor Štrok, podizao ustanak protiv okupatora i njegovih domaćih pomagača na početku Drugoga svjetskog rata u našem dijelu Evrope.

​Izidor Štrok profil je onih antifašista o kojima bitrebalo snimati filmove, pa bi današnji gledatelj, čak i da je film napravljen najautentičnije i najvjernije, ne jednom zaključio kako se tako nešto može dogoditi samo na filmu. A ipak, bilo je stvarno,itekako stvarno, bilo je naša prošlost i dio naše povijesti.

​Dio povijesti koji ne smijemo prepustiti zaboravu, baš kao što današnjim otkrivanjem obnovljenog spomenika borcima antifašistima koji ovdje počivaju, zajedno u smrti, kao i što su zajedno bili i u borbi - bez obzira na nacionalnost i vjeru, pomažemo da se odagna zaborav kojega nam neki uporno nameću.

Ne smijemo zaboraviti ljude poput Izidora Štroka, niti borbu kojoj su dali sebe, a u kojoj sunerijetko žrtvovali i svoje živote.

​Ne smijemo prihvatiti šutke sve agresivnije nasrtaje onih koji bi danas, gotovo sedam desetljeća nakon veličanstvene pobjede nad naci-fašizmom, htjeli tu pobjedu pretvoriti u poraz, a poražene naci-fašiste i njihove današnje zaluđene sljedbenike uzakašnjele pobjednike. Upotrijebit ću izraz koji bi Izidor Štrok vrlo dobro razumio: no pasaran! To neće proći!

​Neće i ne smije!

​U borbi protiv naci-fašizma, u borbi protiv kolaboracionista koji nisu bili nikakvi državotvorni Hrvati, nego upravo to: kolaboracionisti – suradnici okupatora, sudjelovali su zajedno građani Hrvatske,rame uz rame: Srbi i Hrvati, katolici i pravoslavni,Židovi, pripadnici manjina, slobodno misleći intelektualci, komunisti i – jednom riječju - svi slobodoljubivi ljudi.

Bio je to zvjezdani trenutak naše novije povijesti.

​Sloboda je ovdje, u Hrvatskoj, ostvarena podhrvatskom trobojnicom sa crvenom zvijezdom. I ta je petokraka bila simbol slobode, a u godinama što su slijedile i simbol obnove i izgradnje. Za one koji se nisu mirili s povijesnim porazom naci-fašizma, odnosno ustaštva, za one koji su nakon Pobjede ubacivani kao teroristi preko granica, da bi se danas o njima pisalo kao o borcima za slobodu, za njih je – naravno – petokraka bila nešto drugo.

​Ali, njihovo viđenje petokrake, njihovodemoniziranje antifašističkih boraca, njihovo poricanje i umanjivanje zločina okupatora i njegovih pomagača, to viđenje i takav stav ne smiju postati naši. A pogotovo ne smiju biti nametnuti našim mladima koji bi - neinformirani, nepotpuno informirani i zavedeni tekstovima kvazi-povjesničara što nas doslovno preplavljuju - mogli prihvatiti lažnu sliku prošlosti, pa odatle krenuti i pogrešnim putem u budućnost.

​Upravo zato, drago mi je što danas mogu biti s vama i prisustvovati otkrivanju obnovljenog spomenika borcima NOB-a, jednome od više od tri tisuće, koliko ih je uništeno u vrijeme Domovinskog rata.

​Vratimo se istini o našoj prošlosti, kako bismočisti i neopterećeni mogli zakoračiti u budućnost.

​Živjeli i hvala što ste me saslušali!