Požega, 20.02.2012.

Bivši predsjednik Republike Hrvatske, g. Stjepan Mesić, uručio odlikovanje g. Veljku Mandiću

 

Odlukom predsjednika RH Ive Josipovića zatočenik i mučenik logora Bučje i logora Grđevica, Veljko Mandić, Srbin iz Kusonja, odlikovan je Redom hrvatskog trolista. Za odlikovanje je predložen od požeškog gradonačelnika Zdravka Ronka, koji je iznio i kratku biografiju Veljka Mandića.  – To je čovjek koji je počeo kao bagerista, poslije porezni izvršitelj, nakon toga privatni poduzetnik, imao je trgovine u Pakracu i Kusonjama i bio farmer koji je obrađivao oko 60 jutara zemlje. Od mladosti pokazivao je poseban interes za društveno politička zbivanja. Posebno se aktivirao 90-ih godina, kada je otvoreno podržavao Ivicu Račana, SDP i kada je u tim teškim uvjetima osnovao ogranak SDP-a u Pakracu.

Otvoreno se suprotstavljao izuzetno izraženoj nacionalističkoj struji unutar pakračkog SDS-a i zbog toga je 21. 8. 1991. godine zarobljen od ekstremista, odveden u Grđevicu, Bučje, proživio je neopisivu životnu Golgotu, svakodnevno ponižavan, batinjan, maltretiran i mučen. Uspio se spasiti, doći do bolnice i nakon niza operacija uspio je preživjeti. 1997. godine vraća se u rodni kraj, zdušno radi na povezivanju i slozi hrvatskog i srpskog naroda na području Pakraca i Županije, uključuje se u SDP, postaje član Gradskog vijeća Pakraca, poslije Županijske skupštine, a 2006. godine na moj prijedlog postaje član Županijskog poglavarstva. I sada je uz narušeno zdravlje, kao posljedice mučenja, to su dijabetes, ogromna trbušna kila, amputirana noga i triput tjedno dijaliza. I pored toga, on je moj zamjenik u Županijskom odboru SDP-a, predsjednik MO Kusonje i predsjednik Udruge antifašista Pakraca i Lipika, koji se posebno zalaže za promicanje značaja borbe za vrijeme 2. svjetskog rata i obnovu desetak spomenika na tom području.

Odlikovanje Veljku Mandiću uručio je bivši predsjednik RH Stjepan Mesić, kao izaslanik predsjednika RH Ive Josipovića. - Dodjela ovog odlikovanja samo je jedna potvrda da ljude ne smijemo gledati po nacionalnosti, ljudi se dijele na one koji su na pravoj strani, i na one koji griješe. Veljko je uvijek bio na pravoj strani. On i sada narušenog zdravlja radi puno na obnovi spomenika, prije svega radi na obnovi ljudskih odnosa, jer oni su u vrijeme rata narušeni, a te odnose treba obnoviti. Mi ne smijemo živjeti jedan do drugoga, nego jedan s drugim, i upravo se Veljko na tome potvrđuje – istakao je Mesić prilikom dodjele odlikovanja.

Zahvalivši se na odlikovanju Veljko Mandić je istakao da će dok god bude mogao i dok bude živ i dalje raditi na obnovi spomenika, a poželio je da se spomenici više nikada ne ruše.

 

(tekst i fotografija: http://pozeska-kronika.hr)