Poreč, 28.03.2014.

Proslava Dana Statuta i svečana sjednica Županijske skupštine

U  Poreču je svečano obilježen Dan statuta Istarske županije i 20. obljetnica usvajanja istog dokumenta. Proslavi Dana Statuta i svečanoj sjednici Županijske skupštine prisustvovali su brojni gosti, među kojima predsjednik Vlade Zoran Milanović, bivši hrvatski predsjednik i počasni građanin Istre Stjepan Mesić, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina te brojni drugi predstavnici različitih institucija, gradonačelnici, načelnici i saborski zastupnici.

U svom govoru bivši predsjednik i počasni građanin Istarske županije Stjepan Mesić podsjetio je na birokratske i političke prepreke prije donošenja Statuta Istarske županije. Po njegovim riječima, taj je dokument je bio važan za homogenizaciju društva u Istri, a ujedno i bio poruka ostalima u Hrvatskoj kako treba ići u decentralizaciju. Ne treba se plašiti regija u udruženoj Europi. Europa će biti prostor regija, a regije će uvijek surađivati, pogotovo kada se otvore granice i kada još pripoji dio jugoistočne Europe. Europa će tada biti, jedan od najvažnijih gospodarsko-političkih klubova u kojem neće biti motiva za promjene granica. 

Istra može više od drugih, a decentralizacija može biti i asimetrična u tim stvarima, treba ne početi razgovarati, jer to činimo već dugo, nego ih početi realno provoditi. Ali svjesni smo da moramo težiti jednom zdravom, održivom prosjeku cijele Hrvatske, rekao je premijer Milanović. Istaknuo je i da nije bilo partizana iz Istre, Dalmacije i Primorja, ovo danas ne bi bila Hrvatska.