Regensburg, 11. i 12. 02.2011.

Na poziv renomiranog Instituta za jugoistočnu Europu i Društva za jugoistočnu Europu, bivši je predsjednik Republike Hrvatske, g. Stjepan Mesić, 11. i 12. veljače 2011. boravio u Regensburgu u njemačkoj pokrajini („slobodnoj državi“) Bavarskoj.

 

      U tom povijesno značajnom gradu koji je poznat i po svojem Sveučilištu, održano je međunarodno savjetovanje u povodu dvadesete obljetnice početka raspada jugoslavenske federacije.

 

         Organizatori su snosili pune troškove puta i boravka g. Mesića i osoba koje su ga pratile.

 

         Predsjednik Mesić bio je pozvan da održi predavanje na temu „Zašto je raspad Jugoslavije bio neminovan i zašto je suradnja imperativ za nove države nastale na jugoistoku Europe“. Nakon polusatnog izlaganja što ga je slušalo oko 150 sudionika savjetovanja – pored predstavnika domaćina, znanstvenika iz eminentnih europskih instituta, kao i iz nekoliko država nastalih na tlu bivše Jugoslavije, bivši je hrvatski predsjednik odgovorio na nekoliko pitanja slušatelja.

 

         Prije predavanja predsjednik Mesić posjetio je Gradsku vijećnicu Regensburga, gdje ga je dočekao i iznimno srdačno pozdravio gradonačelnik Gerhard Weber. Istakao je tom prilikom zasluge g. Mesića za demokratizaciju Hrvatske i za njezino približavanje Europskoj uniji, dodajući pri tome kako je za pripadnika njegove generacije poseban doživljaj susresti državnika poput predsjednika Mesića. Bivši hrvatski predsjednik upisao se potom u Knjigu gostiju grada Regensburga.

 

         Na povratku, na putu prema zračnoj luci u Muenchenu, g. Mesić se zaustavio u gradiću Poingu, gdje se u hotelu Poinger Hof susreo na radnome ručku sa skupinom uglednih i uspješnih Hrvata koji žive i rade u Njemačkoj. U živom razgovoru čule su se brojne kritičke opaske na račun ponašanja Republike Hrvatske prema Hrvatima koji žive izvan njezinih granica, a pogotovo prema njihovim pokušajima da svoje poslove prenesu u Hrvatsku. Jedan od sudionika rekao je bivšem hrvatskom Predsjedniku: „Učinite Hrvatsku takvom da ćemo se u njoj moći osjećati tako sigurno i dobro kao što se osjećamo u Njemačkoj.“

 

         U Poingu predsjednika Mesića pozdravili su aktualni i bivši gradonačelnik, a upisao se i u Knjigu gostiju grada. 

 
 
 
Ured Predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti