Rijeka, 02.03.2013.

Tribina u Rijeci - obilježavanje pete obljetnice neovisnosti Kosova

 

Hoće li Srbija i kada priznati neovisno Kosovo, to nije uopće važno za Kosovo; važno je da Srbija otvori prolaz robama, kapitalu i ljudima, a to će učiniti ako i sama želi biti dio Europe. Utoliko, što prije Srbija pozove Srbe na Kosovu da ga priznaju kao svoju domovinu, toliko će Srbija i samoj sebi pomoći jer to je jedini put da postane dio EU – izjavio je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić na tribini u povodu pete obljetnice proglašenja neovisnosti i priznanja Republike Kosovo.

Mesić je pozvao građane i vlasti Kosova da se što ubrzanije prilagode svim europskim standardima i pridruže Europskoj uniji, jer »u udruženoj Europi, u kojoj će biti i zemlje jugoistočne Europe, više neće postojati motivi za rat i Europa će biti glavni faktor svjetske stabilnosti«.
Po njemu, u modernoj Europi opstat će trajno dvije države Albanaca – i Kosovo, i Albanija. »Kao što postoji njemački jezik i nacija u dvije države, Njemačkoj i Austriji, jednako će tako trajno opstati i Albanija i Kosovo. Bitno je da će narodi zajedno živjeti u EU u zajedničkom kulturnom korpusu, i tada će Albancima biti svejedno s koje strane granice žive. Spekulacije o tome da netko želi spojiti te dvoje države u jednu – nisu utemeljene«, rekao je Mesić.
Bivši hrvatski predsjednik poručio je i da Kosovo, kao i Hrvatska, mora surađivati sa Srbijom: »Srbija je izgubila rat, sada je mir i moramo Srbiju prihvatiti takvu kakva jest. Ona je tu, i s njom moramo surađivati«, rekao je.
Na tribini je sudjelovao i bivši kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu, koji je državu vodio od 2006. do 2010. godine, i koji je zahvalio Hrvatskoj na podršci od prvoga dana.
– Agresija na Kosovo bilo je planirano krvoproliće, jer je cilj bio zatrti cijeli jedan milijunski narod. No, Kosovo je danas slobodno, zahvaljujući i tome što je međunarodna zajednica prepoznala naše ciljeve. Mi smo htjeli izbjeći sukobe, ali znali smo da su oni svjesno planirani, te je stoga NATO bombardirajući Srbiju 78 dana bombardirao ne samo objekte, nego jednu politiku, koja je bila osuđena na neuspjeh – rekao je Sejdiu.
On žali što ni aktualna srpska politika, u vrijeme Borisa Tadića, pa ni sada Tomislava Nikolića, još nije izašla iz nacionalističkih okvira. Krajnje je vrijeme da u Srbiji prevladaju progresivne snage i priznaju realnost, poručio je Fatmir Sejdiu.
Osim predstavnika Grada i Županije, na tribini su sudjelovali i vodeći ljudi HDZ-a i Laburista Rijeke. 

 

izvor: Novi list