Rijeka, 09.02.2015.

Posjeta bivšeg predsjednika Stjepan Mesića i kineske veleposlanice Deng Ying, HGK-Županijskoj komori Rijeka i proslava Kineske Nove godine u HNK Rijeci

Bivši predsjednik RH Stjepan Mesić i veleposlanica NR Kine u Hrvatskoj NJ. E. Deng Ying posjetila je HGK – Županijsku komoru Rijeka. Primio ih je predsjednik HGK ŽK Rijeka prof. dr. sc. Vidoje Vujić sa suradnicima. Predsjednik Vujić je istaknuo da oko dvjesto tvrtki na našem području uvozi robu iz Kine dok ih tek petnaestak tamo izvozi. Posebno je naglasio da je buduća suradnja moguća prvenstveno kroz korištenje kapaciteta Luke Rijeka i moguću izgradnju budućeg kineskog logističkog centra i centra kineske zdravstvene medicine na području Primorsko-goranske županije. Ravnatelj Lučke uprave Vlado Mezak predstavio je lučke potencijale, posebice dotaknuvši završetak Zagrebačkog terminala 2017. godine. Dekanica Fakulteta za menadžment u ugostiteljstvu i turizmu Dora Smolčić Jurdana istaknula je važnost Kine za Hrvatsku odnosno Primorsko-goransku županiju s dva turistička aspekta i to: kao najbrže rastućeg turističkog tržišta i kao emitivnog tržišta . Također je potvrdila da će Fakultet operativno poduzeti sve da s novom akademskom godinom zaživi razmjena s profesorima iz Kine jer će tada biti pokrenut studijski program o tome kako poslovati s Kinom, što će uključiti učenje kineskog jezika, običaja i kulture. Predsjednik Vujić je pritom podsjetio da je gradonačelnik Opatije već dao pristanak za sufinanciranje smještaja dvaju kineskih profesora. Veleposlanica NJ.E. Deng Ying rekla je da najviše posjećuje upravo Primorsko-goransku županiju i grad Rijeku, koji su na nju ostavili jako dubok dojam. Istaknula je razgovore s predstavnicima Cosca i njihovom strateškom planu usmjerenom na Pirej, ali podsjetila je kako je i Rijeka dio ove regije. No područje suradnje je znatno šire budući da kineska vlada energično povećava investicije u inozemstvo, a posebice u Europu. Postoji inicijativa o razvoju kineske medicine u sklopu razvoja turizma PGŽ, a lani je, istaknula je Deng Ying, u Hrvatskoj boravilo 53 tisuće kineskih turista.

Bivši predsjednik RH Stjepan Mesić istaknuo je kako je nužno srušiti prepreke koje su postojale i smetale u suradnji s Kinom. Također je spomenuo da bi sporazum za nizinsku prugu trebao biti tripartitni (Hrvatska-Mađarska-Kina), što bi podržao i mađarski premijer. Naglasio je da bi se veze s Kinom trebale intenzivirati i dodao da se na sveučilištu u Pekingu uči hrvatski jezik. Predložio je i da se broj hrvatskih veleposlanstava u Europi smanji, a poveća tamo gdje su naša tržišta, što znači u Kini. Bivši je predsjednik dodao da Kinezi slabo poznaju Hrvatsku, ali da su im film „Valter brani Sarajevo“ i pjesma „Bella Ciao“ itekako dobro poznati. Zaključio je da unatoč razlikama, Kina i Hrvatska imaju i poveznice, a to je da su to jedine zemlje koje su se same oslobodile od fašizma, Kina od japanskog, a mi od njemačkog i talijanskog. 

U organizaciji Kineskog Veleposlanstva u Republici Hrvatskoj i Grada Rijeke u riječkom HNK-a Ivana pl. Zajca održana je predstava „Sretna kineska nova godina", povodom najvećeg kineskog praznika, Kineske nove godine ili praznika proljeća. Publiku su prije same izvedbe pozdravili riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i veleposlanica NR Kine u Hrvatskoj, Nj.E. Deng Ying, koja je jučer, u pratnji bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, boravila u Rijeci i Opatiji. Zaželjevši srdačnu dobrodošlicu veleposlanici NR Kine, Nj.E. Deng te umjetnicima iz Kine, iz prijateljskog grada Daliana gradonačelnik Obersnel je rekao kako Grad Rijeka njeguje prijateljsku suradnju s tri kineska grada, Qingdaom, Dalianom i Ningboom. Sva tri grada su velike i značajne luke, a Dalian je pored toga još i posebno lijep grad. 
Domaćin proslave u HNK uz Grad Rijeku  i Grad Opatiju bila je i Primorsko-goranska županija koja je kao prva hrvatska županija potpisala sporazum o prijateljstvu s kineskom pokrajinom Liaoning, u kojoj se nalazi grad Dalian, koji je grad prijatelj Rijeke. Potpisivanju Sporazuma o suradnji 2002.g. u Kini, uz župana Zlatka Komadinu nazočio je i tadašnji predsjednik RH Stjepan Mesić.