Rovinj, 13.08.2014.

Obilježavanje sto godišnjice potonuća parobroda Barona Gautscha u Rovinju

Na Crvenom otoku kod Rovinja dana 13.08.2014. obilježena je stota godišnjica potonuća parobroda Baruna Gautscha. Udruga ronilačkih centara “Altum Mare” organizator je ove hvale vrijedne akcije, a cilj im je promovirati Hrvatsku kao TOP ronilačku destinaciju u Europi. Sami parobrod “Baron Gautsch” plovio je prije točno sto godina na relaciji Kotor -Trst sa službeno 246 putnika na brodu. Nakon zadnjeg stajanja na otoku Lošinju, brod se 13. kolovoza 1914. zaputio prema Trstu te je naletio na minu koju su postavili Austro-ugarski vojnici. Brod je potonuo vrlo brzo, a s njega je spašeno 148 putnika i 31 član posade. Nakon nailaska na minu brod je potonuo šest nautičkih milja jugozapadno od svjetionika Sv. Ivan na Pučini. Olupina Barona Gautscha je vrlo dobro očuvana, s obzirom da je ova nezgoda neslužbeno proglažena “Jadranskim Titanikom”.
Na olupini broda, koja se nalazi na dubini od čerdesetak metara, svjetski prvak i rekorder Goran Čolak zaronom na dah položio je vijenac. “Bila mi je iznimna čast što sam pozvan da položim vijenac. Brod je krasan primjerak. Fantastično je da se može roniti kroz njega, što nije čest primjer na podvodnim lokacijama”, kazao je Goran. Cijela komemoracija se pratila i s jednog od najlijepših brodova Jadrana, “Kraljice mora”, koja je svojom prisutnošću uveličala ovaj događaj. Uz mnoge uzvanike na prekrasnoj “Kraljici mora” koji su došli odati počast, bio je i bivši predsjednik Stjepan Mesić koji je u spomen svim žrtvama tog tragičnog događaja bacio vijenac preko palube u more i poslao jasnu poruku mira cijelom svijetu. Velika pažnja bila je usmjerena na gospodina Božu Dimnika, koji je počasni kozul Hrvatske u Sloveniji i koji je sa svojih osamdesetak godina odvažno skočio u more i zaronio na četrdesetak metara.
Ataše za poljoprivredu i šumarstvo republike Austrije Christian Brawenz također je nazočio samome događanju kao i Vojni ataše Austrije gospodin Roman Ernst Fischer.
Obilježavanje 100 godina potonuća Barona Gautscha popratili su i novinari iz Hrvatske, Austrije i Slovenije.