Sarajevo, 03.-04.04.2013.

Dodjela priznanja osnovnim školama u Sarajevu

Bivši predsjednik Republike Hrvatske i počasni predsjednik Internacionalne lige humanista (ILH), g. Stjepan Mesić je dana 03.04.2013.g. u poslovnom centru "Unitic" dodijelio trima sarajevskim osnovnim školama Zlatnu povelju "Linus Pauling - Škola za 21. stoljeće" za doprinos u obrazovanju mladih u duhu društvene demokratizacije.
Vrijedno priznanje dobile su škole "Isak Samokovlija", "Hasan Kikić" i "Safvet-beg Bašagić" i njihovi direktori Kenan Vučijak, Asim Torlak i Lejla Dizdarević.
Stjepan Mesić, je istakao da je osnovno obrazovanje jedno od najvažnijih dijelova obrazovanja djece, te se stoga i zove osnovno.
Delegaciju Internacionalne lige humanista, predvođenu predsjednikom Mesićem, 4. travnja u odvojenim posjetima, primili su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, gosp. Bakir Izetbegović i gosp. Željko Komšić, te novoizbarani gradonačelnik Sarajeva, prof. dr. Ivo Komšić.
Bila je to prilika za razmjenu mišljenja o aktualnim pitanjima od značaja za razvoj Sarajeva, uključujući i načine na koje ILH može pridonijeti na tom planu.