Sarajevo, 06.03.2013.

Otvaranje likovne izložbe

 

Dobro večer dragi moji Sarajlije, dragi prijatelji, cijenjeni gospodine Beganović,

 

Kad god dolazim u Sarajevo, bilo kojim povodom, uvijek je to sa zadovoljstvom, jer znam, jer sam osjetio, da me dočekujete kao istinskog prijatelja.

 

Večeras sam ovdje da bih otvorio  likovnu izložbu  g. Nedžada  Beganovića. Drago mi je da imam priliku biti promotor izložbe jednog nadarenog Sarajlije, arhitekte i akvareliste. Negdje u proljeće prošle godine, kad smo se upoznali, zamolio me, da mu budem promotor izložbe, a ja sam to objeručke prihvatio.

Pozdravljam sve posjetioce, ima vas dosta, pitam se, jesu li kod vas likovne izložbe uvijek ovako posjećene. 

 

Vjerujući da većina vas poznaje autora, preskočit ćemo one stereotipne informacije o autoru koje se govore u ovakvim prilikama i odmah prelazimo na interesantniju temu zbog koje smo se večeras ovdje i okupili a to je, izložba slika.

 

Želim vam reći da sam  na web stranici zagrebačke galerije slika  A.L.M. pročitao slijedeće. 

 

Citiram:

„U gradu Sarajevu, već dugi niz godina, spontano, sama sobom, bez organiziranog djelovanja, formirala se grupa akvarelista - arhitekata. Zajedničko im je da su svi studenti i diplomirani inženjeri arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Svi gaje veliku ljubav prema slikarstvu, posebno prema akvarelu. Toj grupi slikara – arhitekata pripada i Nedžad Beganović. Slika sa zadovoljstvom, jer u slikanju uživa. 

 

Raznolikost njegovih motiva stalno se širi iako neki misle da već ima izgrađen svoj stil. Galerija A.L.M. prikazuje nekoliko portreta koje je Nedžad Beganović naslikao u akvarelu proteklih godina.“ 

 

Autor nam je večeras  prezentirao  portrete u akvarelu, a izložbu je nazvao „Motiv je pronađen“. Vjerojatno se mnogi  od vas pitaju zašto takav naslov. I ja sam se pitao a kad mi je autor objasnio prihvatio sam ga kao prikladnog.

Prije, otprilike dvije godine, možda malo više u ovoj istoj galeriji, mnogi od vas su prisustvovali otvorenju njegove izložbe, također akvarela, koja je nosila naslov „Traganje za motivom“.  Tada se moglo vidjeti, što je u svom obraćanju publici  naglasio i prof. Hrasnica, da je autorov dijapazon motiva bio vrlo širok, od pejzaža, preko vedute, aktova do portreta. 

U proteklom periodu autora je  zainteresirao  portret  i sad mu to predstavlja glavnu preokupaciju, a kako  i sam kaže,  pronašao je svoj motiv za slikanje koji  ga intrigira i otud naslov izložbe.

U portretu pokušava dokučiti karakter modela kroz konfiguraciju lica a posebno ga impresionira  što izražajnija identifikacija  slike  sa modelom a upravo to pokušava još više  usavršiti.

Pošto je ta mala „tajna“ naslova večerašnje izložbe otkrivena, prepuštam riječ profesoru Hrasnici da nam sa profesionalne strane prokomentira izložene radove. 

Nadam se da ćete jednako kao i ja uživati u izložbi. 

 

                         Hvala!