Sarajevo, 11.05.2022.

Bivši Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, sudjelovao je u Sarajevu na 11.Međunarodnoj investicijskoj konferenciji, ˝Sarajevo Business Forum 2022.,  koji se održao od 11.-12.05.2022., u Sarajevu. Prisustvovalo je više od 1.000 učesnika iz 33 zemlje. Nakon dvogodišnje pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa, Forum je ove godine nastavio tradiciju okupljanja nekih od najvećih poslovnih i političkih lidera iz regije i svijeta. Tema ovogodišnjeg dvodnevnog Foruma je "Nearshoring – perspektiva za region", odnosno predstavljanje potencijala za realociranje proizvodnje europskih kompanija na područje Jugoistočne Evrope. Forum je otvorio predsjednik Uprave Bosna Bank International Banke Alek Bakalović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, te ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić, a u uvodnom obraćanju prisutnima se obratio predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor. Mesić je održao govor na panelu: Gospodarski oporavak nakon COVID-a – prilike za preokret koji donosimo u cijelosti:

 

Vaše ekselencije, poštovani gosti, dame i gospodo, dragi prijatelji, veliko mi je zadovoljstvo što se još jednom mogu pridružiti prijateljima starim i novim na ovogodišnjoj konferenciji Sarajevo Biznis Foruma.  Srdačno vam čestitam na sazivanju Foruma čija tema gospodarski oporavak nakon KOVID-a  ne može biti relevantnija.

Preživio sam vruće i hladne ratove, prošao sam kroz mnogo ekonomskih kriza, i kao predsjednik i premijer sudjelovao u njihovom rješavanju, ali ovo što se događa upravo sada u globalnoj ekonomiji i politici i u našoj Europi, odvija se na načine kao nikad prije i stavlja cijelo čovječanstvo pred velike izazove. Naravno ti izazovi još su veći za male i ekonomski i politički nestabilne zemlje koje su kao mali čamci na oceanu strateških i ekonomskih promjena.

Još nismo izašli iz pandemije, koja je bacila veliku sjenu na  globalni ekonomski razvoj i zaustavila  mnoge nacionalne ekonomije, pogotovo one slabije, a već se pojavila nova kriza sigurnosti u Europi. Sada imamo dva faktora koji  ozbiljno ugrožavaju ekonomski oporavak Europe i naš oporavak.

Točno je, naša regija je ovisna o stanju velikih  europskih ekonomija, ali je još točnije da je   ekonomski razvoj naše regije ovisan o nama samima, o politikama za stabilniju budućnost i održivi razvoj, o racionalnoj i poštenoj međusobnoj političkoj i  ekonomskoj suradnji. Za mene je sveobuhvatna suradnja jedina realna prilika za  ekonomski napredak zemalja Balkana. Jedina ruka koja će nam pomoći je naša ruka. Za nas će zdravstvena kriza i  vojni konflikt u Europi postati još veći izazov ako im dodamo treću krizu, a to je npr. rast političke nestabilnosti,  kao na primjer u odnosima Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Mislim da  prilika da izađemo ekonomski jači iz ove krize ovisi o političkim odlukama onih koje vode zemlje ove regije. Poštujem poduzetnike, ali  o političkim odlukama vlada velikih sila ovisi da li će se nastaviti ekonomska globalizacija, unaprijediti globalni lanci trgovine i opskrbe ili će se pokidati. Svjedoci smo tendencija koje pokazuju da je moguće  da se podigne nova željezna  zavjesa u svijetu. Ovoga puta ta zavjesa bi bila ekonomska, ne ideološka. Razgovara se o dva financijska sustava, odvajanju od dolara. Razvoj u pravcu podjele svjetske ekonomije bio bi tragedija za međunarodne ekonomske odnose, jer bi ih vodio prema nazad, a ne prema modernizaciji.

Iz moga iskustva upravljanja državom mogu reći što su stvari teže, to je veća potreba da ne posustajemo i da tražimo prilike za preokret u pravcu  jačanja političke  i ekonomske suradnje.

Dame i gospodo, prijatelji, da bismo se probili kroz  probleme koje nama je donijela pandemija i rat u Ukrajini najučinkovitiji način je kroz suradnju i solidarnost. Potrebno je više napora da se zemlje međusobno podupiru kako bi se stvorila snažna regionalna sinergija. Mislim da nakon rata koji smo prošli, ljudi na Balkanu duboko cijene vrijednost mira i razumiju da razvojni dobici ne dolaze lako. Trebamo slijediti mir, razvoj i suradnju i bit ćemo na  dobitku!