Sarajevo, 17.05.2023.

Bivši Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, sudjelovao je u Sarajevu na 12. Međunarodnoj investicijskoj konferenciji, ˝Sarajevo Business Forum 2023.,  koji se održao od 16.-18.05.2023., u Sarajevu. Prisustvovalo je više od 1.500 učesnika iz 50 zemlje, nakon trogodišnje pauze uzrokovane pandemijom korona virusa, Forum je ove godine nastavio tradiciju okupljanja nekih od najvećih poslovnih i političkih lidera iz regije i svijeta. Tema ovogodišnjeg dvodnevnog Foruma je "Regionalna ekonomska suradnja - ključ za prosperitet i ekonomski progres". Forum je otvorio predsjednik Uprave Bosna Bank International Banke Alek Bakalović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, te premijer Federacije BiH Nermin Nikšić. Mesić je održao govor na panelu "Regionalna ekonomska suradnja - ključ za prosperitet i ekonomski progres" koji donosimo u cijelosti:

 

Uvažene dame i gospodo, dragi prijatelji iz „Sarajevo Biznis Foruma“ hvala vam na godinama vašeg prijateljstva, hvala na podršci  ekonomskoj regionalnoj suradnji i vašoj strasti i odlučnosti da pridonesete ekonomskom prosperitetu u regiji, u  Bosni i Hercegovini i u Sarajevu. Svatko tko dolazi na Sarajevo Biznis Forum trebao bi zapravo obećati da će nešto dobro učiniti za regionalnu suradnju. Zemlje u našoj regiji su  ekonomski i sigurnosno međuovisne. Ono što se očekuje od političara  regije  je da brže otvaraju prostore  za višu razinu suradnje  zemlja u  prostoru koji neki zovu jugoistočna  Europa, Zapadni Balkan ili samo Balkan. Bio sam mnogo puta u Kini, koja danas po veličini svoje ekonomije stoji uz rame američkoj ekonomiji, i tamo sam čuo kako političari kažu: ako se želiš razviti i surađivati s drugim zemljama prvo sagradi put. Ali, naša cijela regija još nema brzu željeznicu pa putovanje između zemalja regije ili do ekonomskih središta Europe traje po desetak sati. Avionski prijevoz je nevjerojatno skup kao da se leti s  Đefom Bezosom u svemir!

Prometna povezanost se mora poboljšati kako bi tvrtke iz regije skratile svoje opskrbne lance, približile svoje proizvodne mreže i kako bi se ojačalo tržište zemalja jugoistočne Europe koje ima znatan ekonomski potencijal. Modernije regionalno prometno povezivanje dovelo bi do više prilika za strana direktna ulaganja. U Jugoistočnoj Europi procesi regionalnog ekonomskog integriranja su spori i relativno plitki  iz političkih razloga. Isto tako regija kasni s procesima ulaska u EU prije svega zato što za Europsku uniju zemlje Zapadnog Balkana nisu u centru ekonomskog ili geopolitičkog interesa. Pogledajte samo koliko dug je taj put uključivanja u Europsku uniju za Sjevernu Makedoniju, Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu. S druge strane Ukrajina je postala zemlja kandidat  preko noći, mimo svih  pravnih, političkih i ekonomskih kriterija Europske unije što duboko kompromitira sam proces integracija u EU. To samo govori da se prije svega moramo osloniti sami na sebe i regionalnu suradnju koja  je  ključna za stabilnost regije. Previše je bilo  rušenja regionalne suradnje; ono što trebamo je više izgradnje. Svugdje u svijetu prirodno je da susjedne zemlje imaju najsnažnije ekonomske veze i   kako bismo potaknuli suradnju između zemalja u regiji trebali  bismo se usredotočiti na svoje sličnosti i podržavati jedni druge. Mi smo prirodni susjedi i prijatelji. A ako izgradimo snažniju regionalnu suradnju to će također biti naša polica osiguranja protiv novih političkih i ekonomskih  trendova koji traže da se zaustavi ekonomska globalizacija, da slobodno tržište bude podređeno njezinim geostrateškim interesima. Ne mogu zamisliti da svijet funkcionira samo za bogate države i da se nakon više od tri desetljeća globalne trgovine i ulaganja vratimo trgovinskim blokovima.

Izgradili smo svijet umrežavanja, a ne zidova i nadam se  da će pobijediti takav svijet  u kojem ćemo imati velike mogućnosti zajedničkog prosperiteta globalno i regionalno.

Moje je iskustvo, kako dok sam bio predsjednik i otkako sam otišao s te pozicije, da se suradnjom  i dijeljenjem postiže više – dobivate  napredak i bolju budućnost. Hvala!